PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rynek ma trudności z wchłonięciem dużej ilości żywca drobiowego

Autor: farmer.pl

Dodano: 30-12-2013 10:44

Tagi:

Koniec roku na rynku kurcząt charakteryzuje się zwykle obniżkami cen, ale analitycy Banku BGŻ zwracają uwagę, że tegoroczne spadki są znacznie głębsze.



Na rynku kurcząt brojlerów od połowy września do drugiego tygodnia grudnia obserwowaliśmy znaczne spadki cen. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w monitorowanych zakładach ceny obniżyły się średnio o 0,61 zł/kg, był to zatem 15-procentowy spadek w okresie czternastu tygodni.

W rezultacie w tygodniu 9-15.12.2013 r. przeciętna cena żywca ukształtowała się na poziomie 3,49 zł/kg. Dla porównania na przestrzeni lat 2007-2012 ceny w analogicznym okresie obniżały się przeciętnie o 0,33 zł/kg. Zatem tegoroczne spadki wpisują się w tę tendencję.

Według analityków Banku BGŻ - obecna sytuacja na rynku może być spowodowana kontynuacją wysokiej dynamiki produkcji kurcząt w kraju (na skutek niższych cen pasz), jak również pewnym wyhamowaniem wzrostowej dynamiki eksportu nieprzetworzonego mięsa. Co więcej, w omawianym okresie ceny trzody również wykazywały tendencje malejące.

Według informacji MRiRW przeciętne ceny pełnoporcjowych mieszanek paszowych dla kurcząt w listopadzie 2013 r. osiągnęły przeciętny poziom 1380 zł/t, co stanowi 11-procentowy spadek w skali roku.

Ponadto produkcja drobiu w kraju systematycznie wzrasta. Według prognoz IERiGŻ w 2013 r. wolumen produkcji powinien zwiększyć się o 6,5 proc. Wskazują na to również dane GUS mówiące o dynamicznie rosnącej liczbie wstawień . Dla przykładu, w okresie lipiec-wrzesień br. krajowe wylęgi piskląt kurcząt brojlerów były o ok. 14 proc. większe niż w roku poprzednim.

Nie posiadamy jeszcze danych o konsumpcji mięsa drobiowego. Jednak same dane o eksporcie wskazują na niższą niż przed rokiem dynamikę wzrostu wywozu mięsa drobiowego. Wg danych Eurostatu w pierwszych dziesięciu miesiącach 2013 r. wywóz był o 8 proc. wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniósł 471 tys. t.

Jednak dla porównania w poprzednim roku eksport rozwijał się na poziomie ok. 17 proc. Powyższe czynniki, w tym głównie większa podaż żywca na rynku i niższe koszty produkcji, miały najprawdopodobniej wpływ na spadki cen pod koniec 2013 r. Należy podkreślić, że są one zdecydowanie większe niż zmiany cen jakie obserwujemy na rynku UE.

W związku z powyższym sytuacja na rynku kurcząt brojlerów w kraju jest niekorzystna dla producentów żywca. Na początku roku oczekujemy jednak nieznacznego wzrostu cen żywca na rynku krajowym, co powinno znaleźć odzwierciedlenie w nieco lepszej sytuacji dla producentów - informują analitycy Banku BGŻ.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.0.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!