PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rynek mięsa drobiowego i jaj

Autor: Grzegorz Dybowski. Rynek Rolny

Dodano: 17-10-2012 11:50

Tagi:

Mimo wysokich cen surowca rzeźnego dobrze rozwija się przemysłowa produkcja mięsa drobiowego. W lipcu 2012 r., w zakładach przemysłu drobiarskiego zatrudniających powyżej 50 pracowników, wytworzono 132 tys. ton tego mięsa, tj. o 3,7% mniej niż przed miesiącem, ale o 17,8% więcej niż przed rokiem.



W pierwszych siedmiu miesiącach br. przemysłowa produkcja mięsa drobiowego wzrosła o prawie 18% w relacji do analogicznego okresu 2011 roku. Utrzymuje się wysoka dynamika eksportu drobiu. W czerwcu, mimo dużego popytu na rynku krajowym związanego z organizacją Euro 2012, eksport mięsa drobiowego o 5,4% przewyższał poziom ubiegłoroczny.

W całym pierwszym półroczu br. jego wolumen zwiększył się o 17,1% w porównaniu z rokiem poprzednim. Przywóz drobiu z zagranicy obniżył się w czerwcu w relacji do maja o 42%. Był jednak o 36,7% większy niż w 2011 roku. W pierwszej połowie br. zakupy zagraniczne zwiększyły się o 19,8% w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego, a więc szybciej niż eksport. Był to najprawdopodobniej skutek wysokich cen krajowego surowca rzeźnego. Pogorszyło się dodatnie saldo obrotów handlowych mięsem drobiowym w relacji rok do roku. Eksport stanowił 26% wolumenu przemysłowej produkcji tego mięsa, tj. tyle samo co w pierwszym półroczu 2011 roku. Od początku 2012 r. drożeją przemysłowe mieszanki paszowe dla drobiu.

W lipcu ceny pasz pełnoporcjowych dla kurcząt brojlerów wzrosły w relacji do poprzedniego miesiąca o 2,6% i były o 8,4% wyższe niż przed rokiem. Ceny pasz przemysłowych dla indyków wzrosły o 2,4% w porównaniu do czerwca i o 4,4% przekraczały poziom ubiegłoroczny. W pierwszych siedmiu miesiącach br. w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem, mieszanki przemysłowych pasz pełnoporcjowych dla kurcząt rzeźnych podrożały o 1,9%, a dla indyków, o 1,3%. Trzeba więc podkreślić, że ceny pasz przemysłowych dla drobiu ponownie osiągnęły, a nawet przekroczyły wysoki poziom ubiegłoroczny jednak przy wyższym niż wówczas poziomie cen skupu żywca. W pierwszych ośmiu miesiącach 2012 r. drożejącym o 1-2% paszom towarzyszył wzrost cen skupu żywca kurcząt o ok. 6%. Indyki skupowane były po cenie o 2,1% niższej niż przed rokiem. Przyczyną była duża podaż żywca indyczego, będąca następstwem większych wstawień piskląt do odchowu w miesiącach wiosennych. Opłacalność produkcji żywca kurcząt poprawiła się, natomiast indyków - obniżyła, co powinno skutkować korektą podaży żywca indyczego w następnych miesiącach roku.

W sierpniu 2012 r. tuszki kurcząt sprzedawane były przez zakłady drobiarskie po cenie zbliżonej do notowanej przed miesiącem, ale o 15,7% wyższej niż przed rokiem. Natomiast przeciętna cena zbytu mięsa indyczego obniżyła się o 3,8% w porównaniu z poprzednim miesiącem i o 5,3% w relacji do sierpnia 2011 roku. W pierwszych ośmiu miesiącach br. w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku, ceny zbytu tuszek kurcząt wzrosły o 20,8%, a indyków o 6,7%. Ceny skupu żywca drobiowego rosły więc wolniej niż ceny zbytu mięsa.

Dynamika tych ostatnich była zbliżona do dynamiki cen detalicznych, których średni poziom zwiększył się o 6,8%. Mimo wzrostu cen detalicznych, konsumpcja mięsa drobiowego w gospodarstwach domowych zwiększyła się w pierwszym kwartale 2012 r. o 3,4%, w tym kurcząt o 3,8%. Kurczęta pozostały najtańszym na rynku gatunkiem mięsa w sytuacji drożejącej wołowiny i wieprzowiny. W lipcu 2012 r. średnie ceny sprzedaży mięsa kurcząt w Unii Europejskiej o 30% przewyższały polskie ceny wyrażone w euro. Wśród głównych producentów i eksporterów drobiu w Europie, Polska należała nadal do najtańszych. Różnica między cenami polskimi i unijnymi była jednak mniej korzystna w porównaniu do lipca 2011 roku. Średnia cena unijna wzrosła w tym okresie o 1,3%, podczas gdy cena polska o 6%.

W tym samym czasie ceny sprzedaży mięsa kurcząt w Niemczech obniżyły się o 1,8%, we Francji nie zmieniły się, a w Holandii wzrosły o 8,5%. Spadki cen tego mięsa notowane były m.in. w Czechach i na Węgrzech. Znacząca przewaga cenowa polskiej oferty handlowej na jednolitym rynku europejskim utrzymuje się i nadal stanowi główny czynnik konkurencyjności w handlu mięsem drobiowym.

Podobał się artykuł? Podziel się!

MULTIMEDIA

×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Ywa 2013-11-18 16:39:22
    rynek jaj ostatnio się uspokoił http://www.fermywiejak.pl
  • ukasz 2012-10-21 16:37:34
    w tym ci pomoże ze teraz bedziesz miał 75% przeżywalnosci nie pomoże a zaszkodzi
  • arszczecin 2012-10-21 15:37:21
    probioemy małpa: mam 100% przezywalnosci cieląt w czym możesz mi pomóc?
  • probioemy@wp.pl 2012-10-21 14:12:11
    masz problemy z hodowlą ,odorem,upadkami,mykotoksynami napisz podpowiem
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.15.97
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!