PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rzeczpospolita: Nagły i wysoki wzrost zachorowań na salmonellozę w Polsce

Rzeczpospolita: Nagły i wysoki wzrost zachorowań na salmonellozę w Polsce Według danych GUS w 2015 r. zanieczyszczenia salmonellozą wykrywano najczęściej w drobiu, podrobach i produktach drobiarskich, jajach i ich przetworach; Fot. Shutterstock

"W 2016 r. odnotowano nagły i wysoki, bo aż 16-proc., wzrost liczby zachorowań na salmonellozę" - podaje wtorkowa "Rzeczpospolita" na podstawie wstępnych danych Państwowego Zakładu Higieny.



Jak podaje dziennik, w ubiegłym roku odnotowano 10025 przypadków salmonellozy wśród ludzi. "Według danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny rok wcześniej tę chorobę zakaźną zdiagnozowano u 8652 pacjentów" - czytamy.

"GUS podaje, na podstawie danych z Ministerstwa Zdrowia, że w 2014 r. salmonelloza była przyczyną 13 zgonów, co dawało współczynnik śmiertelności na poziomie 0,15 proc. (o ok. 10 proc. wyższy niż w Szwajcarii czy Norwegii). (...) Danych za lata 2015-2016 Ministerstwo Zdrowia ani Główny Inspektorat Sanitarny nam nie podały. Można jednak przypuszczać, że wzrost liczby zachorowań w 2016 r. skutkował większą liczbą zgonów (prawdopodobnie 15)" - podaje "Rzeczpospolita".

"Według danych GUS w 2015 r. zanieczyszczenia salmonellozą wykrywano najczęściej w drobiu, podrobach i produktach drobiarskich, jajach i ich przetworach. Kilkukrotnie rzadziej znajdowano ją w mięsie, podrobach i jego przetworach, rybach, owocach morza i ich przetworach, wyrobach cukierniczych i ciastkarskich" - czytamy.

"Człowiek może zakazić się bakteriami salmonelli poprzez spożycie zanieczyszczonej żywności, produktów pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko) oraz używanie skażonego sprzętu kuchennego czy maszyn do produkcji żywności. Głównym źródłem zakażeń jest jednak żywność niepoddana obróbce termicznej - bakterie giną w temperaturze ok. 60 stopni Celsjusza" - przypomina "Rzeczpospolita".

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • lolo 2017-05-24 18:51:27
    Ludze nie będą umierać jak przestaną w końcu jeść mięso i jaja...
  • rolawet 2017-05-23 19:15:29
    Niech dalej majstrują przy inspekcji weterynaryjnej , tak aby inspektorami byli katecheci po wiadomej "szkole wyższej " z Torunia.
    Polacy powinni pamiętać że franca (syfilis) przyszła jak z nazwy wynika z Francji, AIDS z USA, zaś wszelkie choroby zakaźne zwierząt też z Zachodu (choroba Mareka, encefalopatie prionowe, i inne) rozwinięte do rzędu epizoocji na skutek braku nadzoru weterynaryjnego i pogoni za zyskiem
  • putin 2017-05-23 13:36:48
    Wszystkie świnie z dani mają salmonellozę i łod tajemnica odkryta a teraz mamy skutki .
  • Montezuma 2017-05-23 11:15:59
    Czyżby "nieoczekiwane" skutki sprzedaży bezpośredniej?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.203.225.78
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!