PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Skandal z fipronilem był wynikiem błędnych analiz?

Skandal z fipronilem był wynikiem błędnych analiz? Obawy, że niektóre wyniki testu mogły być błędne, pojawiły się w raporcie Komisji Europejskiej po dokonaniu oceny rzetelności laboratoriów uczestniczących w testach fipronilu; Fot. Shutterstock

Niektóre z jaj, poddane badaniu laboratoryjnemu podczas ostatniego kryzysu z toksycznym fipronilem w tle, mogły być wolne od substancji chemicznej – wynika z raportu Komisji Europejskiej.



Obawy, że niektóre wyniki testu mogły być błędne, pojawiły się w raporcie Komisji Europejskiej po dokonaniu oceny laboratoriów uczestniczących w testach fipronilu. Chociaż 94 proc. analiz laboratoryjnych spełniało wymagania rzetelności, to 6 proc. zostało uznanych za niezadowalające, a oceniający stwierdzili, że pozytywne testy dla fipronilu, przeprowadzone w jednym laboratorium, mogły być błędne – podaje angielski portal farminguk.com.

Na 26 państw członkowskich w 23 wykryto potencjalne zanieczyszczenie jaj i produktów jajecznych fipronilem. W większości unijne laboratoria były w stanie określić prawidłową zawartość pochodnej fenylopirazolu w jajach, ale laboratorium, które od lipca analizowało setki próbek, wykonywało badania na tyle niedokładnie, że mogło to powodować fałszywie pozytywne wyniki na obecność toksyny. Wnioski te pochodzą z wyników testu biegłości (proficiency testing), określającego zdolności laboratorium do wykonywania badań na podstawie udziału w międzylaboratoryjnych badaniach porównawczych. Test ten został przeprowadzony przez Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej (JRC) oraz Dyrekcję Generalną ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE) na wniosek wystosowany przez rząd belgijski w sierpniu br., a więc na kilka tygodni po wystąpieniu kryzysu w branży.

Celem testów była ocena kompetencji urzędowych laboratoriów kontrolnych (OCL) i krajowych laboratoriów referencyjnych (NRL) w państwach członkowskich UE do do ustalenia zawartości owadobójczej substancji w jajach. Docelowymi analitami były fipronil, sulfon fipronilu i suma fipronilu i sulfonu fipronilu.

Do testu biegłości przygotowano dwa dobrze scharakteryzowane, homogeniczne i stabilne zestawy próbek zamrożonych płynnych jaj, które następnie przekazano laboratoriom do analizy, aby ocenić ich zdolności do identyfikowania odpowiednio niezgodnych próbek. Każde laboratorium otrzymało dwie plastikowe fiolki z nakrętkami zawierające 40 gramów zamrożonego jajka. Próbkę A wzbogacono fipronilem i sulfonem fipronilu. Próbka B była niezmieniona. Uczestniczące laboratoria mogły wybrać własną metodę analizy. Wynik badania wskazywał, że ogromna większość uczestników (94 procent) uzyskała zadowalające wyniki, potwierdzając w ten sposób zdolność analityczną większości uczestniczących krajowych laboratoriów referencyjnych i międzynarodowych organów kontroli w egzekwowaniu europejskich rozporządzeń. Laboratorium o słabej wydajności polecono zidentyfikowanie, dlaczego nie spełniło normy, by uniknąć niedokładnych wyników w przyszłości.

Wyżej opisane wnioski mogą być przyczynkiem do ewentualnego zakwestionowania podawanych wcześniej wyników dotyczących wielkości skażenia europejskich jaj.

O skandalu z toksyną w tle informowaliśmy w portalu już w pierwszych dniach sierpnia. Sprawa ta wyszła na jaw, gdy stwierdzono wysoki poziom toksycznego składnika insektycydów w holenderskich jajach. Przypomnijmy: fipronil to składnik produktów weterynaryjnych, który jest stosowany przeciwko wszom, kleszczom i pchłom. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opisuje go jako „umiarkowanie szkodliwy”, przy czym nie może być on stosowany w chowie zwierząt, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, ponieważ w dużych ilościach powoduje uszkodzenie wątroby, nerek i tarczycy.

>>> Czytaj więcej: Holenderskie jaja skażone insektycydem

Skandal, który zatrząsnął europejską branżą drobiarską spowodował masowe uśpienie kurcząt oraz utylizację milionów jaj. Ze sklepów w całej Europie, w tym w Polsce, wycofano jaja i przygotowane z nich produkty. Przez jakiś czas ich dostępność w kraju była ograniczona. Wzrost cen jaj na rynku wspólnotowym obserwowany był od sierpnia br. W większości krajów UE ceny wzrosły w stosunku do lipca br. o ponad 30%. Choć ta sytuacja spowodowała zwiększoną sprzedaż polskich jaj do krajów UE, to zarazem zmniejszyła ich podaż na rynku krajowym. Ponadto w okresie przedświątecznym branża spożywcza uruchomiła wcześniejszy zakup jaj. Te czynniki te były przyczyną wzrostu cen jaj na rynku krajowym.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.184.214
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!