PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Śruta rzepakowa w żywieniu niosek

Śruta rzepakowa w żywieniu niosek

W paszach dla niosek, część białka może pochodzić z poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. By nie pogorszyć jakości jaj, musimy jednak stosować ją ostrożnie.



Śruta rzepakowa, jest jednym z tańszych źródeł białka. Białko rzepakowe, jest średnio 25 – 30 proc. tańsze od sojowego. W swoim składzie zawiera mniej lizyny, jest jednak bogatsze w aminokwasy siarkowe. Niska cena sprawia, że śruta rzepakowa może w paszach dla niosekczęściowo zastąpić poekstrakcyjną śrutę sojową. Jeśli jednak chcemy ją stosować w żywieniu kur nieśnych, pamiętajmy o pewnych ograniczeniach. Jednym z nich jest wysoki udział włókna w śrucie rzepakowej. Kury, mają znacznie krótszy przewód pokarmowy niż świnie. Dlatego też, strawność węglowodanów strukturalnych w układzie trawiennym kur jest niewielka.

Większym problemem, jest jednak synapina, naturalnie występująca w nasionach rzepaku. Produktem jej rozkładu w organizmie kury, jest trimetyloamina (TMA). Związek ten, choć sam w sobie nietoksyczny i nieszkodliwy dla zwierząt, przedostając się do jaj nadaje im przykry „rybi”zapach. Niektóre rasy kur, produkują w swoim organizmie enzym, rozkładający TMA do związków bezwonnych. Są to jednak najczęściej rasy znoszące jaja o jasnych skorupkach. W naszym kraju bardziej preferowane są jaja o barwie brązowej, pochodzące od niosek wywodzących się z rasy Rhode Island. Kury o tym genotypie nie produkują enzymu rozkładającego TMA, wskutek czego wysoki udział śruty rzepakowej w paszy, skutkuje u nich pogorszeniem właściwości jaj. Rozwiązaniem problemu, wydaje wyhodowana w 2006 roku rasa Lohman Brown. Kury te znoszą jaja o brązowym zabarwieniu skorupki, posiadają jednocześnie gen odpowiedzialny za produkcję enzymu rozkładającego TMA. Rasa ta od kilku lat dostępna jest również na rynku polskim.

Graniczny udział śruty rzepakowej w paszach dla niosek zdolnych do neutralizacji TMA, wynosi 10 proc. W przypadku kur nieposiadających tego genu, udział omawianego surowca jest niższy – nie powinien przekraczać 5 proc. Niezależnie od genotypu, śruta rzepakowa nie zastąpi więc całkowicie poekstrakcyjnej śruty sojowej. Jest jednak szansą, na pewne zmniejszenie kosztów paszy – a co za tym idzie poprawę opłacalności chowu. Pamiętajmy jednak, że wartość pokarmowa śruty rzepakowej, w zależności od zastosowanej partii może być zmienna. Dlatego też dobrze jest każdą partię surowca poddać analizie na zawartość podstawowych składników pokarmowych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • BW 2014-10-24 20:10:57
    @eko

    Według Norm Żywienia Drobiu (1996), dopuszczalny udział nasion rzepaku dwuzerowego w mieszankach dla niosek, to 10 proc. - tyle samo co śruty poekstrakcyjnej. Wg. wspomnianego opracowania, krajowe odmiany rzepaku cechują się niską zawartością glukozynolanów, i w tej dawce nie powinny zaszkodzić nioskom. Czy tak jest w rzeczywistości - nie mam pojęcia, nigdy nie stosowałem nasion rzepaku, jedynie śrutę...
  • eko 2014-10-24 18:23:35
    Ile czystego rzepaku moge dac kurom nioskom?
  • jarki 2014-10-24 16:13:16
    w latach 80- tych były inne rzepaki
  • Kmieć 2014-10-24 16:06:17
    Tę śrutę rzepakową, polscy drobiarze przerabiali już bez powodzenia w latach 80-tych i też udziałem granicznym w mieszankach dla kur niesnych było 10%
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.243.51
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!