Według IERiGŻ, drób stanowi już jedną trzecią całkowitego spożycia mięsa i przetworów mięsnych w Polsce.

Instytut przewiduje ponadto, że w tym roku nastąpi niewielki spadek cen detalicznych mięsa drobiowego, choć w pierwszym kwartale roku ceny te wzrosły i w marcu były o 0,7 proc. wyższe niż w marcu 2016 r.

- W drugiej połowie roku nastąpi prawdopodobnie niewielki spadek cen, zgodnie z sezonowym cyklem rocznym. W tym roku dodatkowym czynnikiem będzie nadpodaż drobiu na rynku unijnym - wyjaśniono w raporcie.

Analitycy z IERiGŻ uważają, że w tym roku wzrosną obroty netto handlu zagranicznego drobiem i przetworami z drobiu. "Nadwyżka eksportu nad importem może się zwiększyć do ok. 1,1 mln ton, a dodatnie saldo obrotów do 2 mld euro - napisano w raporcie.

Podobał się artykuł? Podziel się!