Organizatorami szkoleń są Urząd Marszałkowski, Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

- Przyzagrodowa hodowla gęsi to nie tylko dobry sposób na podreperowanie domowych budżetów i zapewnienie rodzinie naprawdę zdrowego, ekologicznie czystego mięsa. Jestem przekonany, że pozwoli też na poszerzenie oferty gęsiny na lokalnych rynkach, która trafi do menu restauracji, gospód i gospodarstw agroturystycznych. Wierzę, że w naszym regionie uda się taką hodowlę odtworzyć - powiedział marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.

W programie szkoleń znalazły się wykłady na temat dominującej rasy gęsi w kraju - owsianej białej kołudzkiej i ras regionalnych, warunków hodowli, żywienia i zdrowia gęsi. Omówione zostaną również aspekty ekonomiczne hodowli oraz walory smakowe i zdrowotne mięsa gęsiego.

Adresatami kursów są wszyscy zainteresowani hodowlą gęsi w małych stadach, w tym właściciele gospodarstw agroturystycznych. Udział w szkleniach jest bezpłatny.

W gronie wykładowców planowanych szkoleń znalazła się wicedyrektor Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia dr Halina Bielińska, która od wielu lat zajmuje się hodowlą gęsi.

Według niej zwiększa się zainteresowanie hodowlą gęsi i wzrasta spożycie gęsiny. - Jeszcze trzy-cztery lata temu Polak zjadał średnio 17-20 gramów gęsiny rocznie. Obecnie - jak wynika z oceny rynku wewnętrznego i danych konsumenckich - nastąpiło podwojenie spożycia. Gęsina to zdrowa żywność, ceniona za walory mięsa i tłuszczu, a także zawartość białka, sięgającą 23 procent - podkreśliła.

Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego od kilku lat prowadzi akcję propagującą spożywanie gęsiny - "Najlepsza gęsina na św. Marcina". W okolicach 11 listopada organizowane są m.in. pokazy przyrządzania i serwowania dań z gęsiny, kiermasze i konkursy. Podobał się artykuł? Podziel się!