Dostępny na rynku materiał genetyczny kurcząt rzeźnych, predysponuje te ptaki
do uzyskiwania wysokich wyników produkcyjnych, ale wymaga przy tym m. in. wysokoenergetycznego żywienia. Dlatego stosowanie natłuszczania mieszanek paszowych prowadzone od wielu lat jest obecnie standardem.

Wraz z wprowadzeniem tłuszczów do produkcji mieszanek paszowych, pojawił się problem nadmiernego otłuszczenia tuszek ptaków oraz chorób związanych z przemianą materii. Dzisiaj włączanie tłuszczów do mieszanek paszowych dla drobiu
w oparciu o wiedzę i doświadczenie może dać jedynie oczekiwane efekty.

- Zawartość tłuszczu w mieszankach paszowych dla kurcząt rzeźnych nie powinna przekraczać 5 proc. Poza tym muszą to być wysokiej jakości świeże tłuszcze, w których nie rozpoczęły się procesy autooksydacyjne. Utlenianie tłuszczu powoduje m. in. utratę witamin litofilnych, zwłaszcza A i E oraz powoduje rozkład karotenoidów. Obecnie na ryku paszowym dostępne są wysokiej jakości oleje roślinne oraz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i tylko w takie warto inwestować. Oprócz energii tłuszcze są także bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym linolenowego i linolowego, którego najwięcej zawierają oleje roślinne. Kwasy te nie są syntetyzowane przez organizm ptaków, a są niezbędne do ich prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz wykorzystania potencjału produkcyjnego - tłumaczy Grzegorz Łepek z Cedrob Pasze.

Stosując tłuszcze w żywieniu drobiu należy pamiętać, iż młode ptaki nie mają takiej zdolności trawienia tłuszczu, jak ptaki dorosłe. Przyczyna tkwi w niedostatecznym wydzielaniu żółci
i sekrecji enzymu lipazy. Poza tym pisklęta po wykluciu korzystają jeszcze ze składników pokarmowych z pęcherzyka żółtkowego.

W związku z tym w pierwszym okresie życia ptaków zaleca się dodawanie niewielkich ilości tłuszczu do pasz dla kurcząt rzeźnych i w tym przypadku zaleca się stosowanie oleju roślinnego. W kolejnych okresach odchowu kurcząt można stosować większą zawartość tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w diecie ptaków, gdyż zdolność trawienia tłuszczu przez ptaki wzrasta z ich wiekiem. Ponieważ wchłanianie nasyconych kwasów tłuszczowych zwiększa się w obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych, dodatek oleju roślinnego o wysokiej zawartości tych kwasów może poprawić wykorzystanie tłuszczu pochodzenia zwierzęcego i spowodować, że energia zawarta w paszy zostanie lepiej wykorzystana przez ptaki.

Korzyści ze stosowania dobrej jakości tłuszczów w żywieniu ptaków jest wiele, Magdalena Polak – Rostek z Cedrob Pasze dodaje do tej listy jeszcze dodatkowe zalety - natłuszczanie mieszanek paszowych dla drobiu w ilości, którą podał Grzegorz Łepek poprawia smakowitość i wykorzystanie paszy przez ptaki oraz zmniejsza pylistość pasz, co ogranicza ryzyko wystąpienia schorzeń układu oddechowego. Poza tym ułatwia procesy związane z granulacją mieszanek paszowych oraz przedłuża żywotność zespołu roboczego, nie obniżając wytrzymałości granul.
Podobał się artykuł? Podziel się!