Według KE produkcja drobiu w Unii będzie rosła także w 2016 r. (o 1,1 proc. do 13,8 mln ton), ale dynamika wzrostu będzie niższa od tegorocznej. Eksperci uważają, że zwiększeniu poziomu chowu będą sprzyjały relatywnie niskie ceny pasz, dzięki spodziewanym korzystnym zbiorom.

W pierwszej połowie br. unijna produkcja drobiu wzrosła wobec tego samego okresu 2014 r. o 3,6 proc., głównie w nowych państwach członkowskich UE-13 (+10,3 proc.). W Niemczech natomiast liczba ubojów drobiu nieznacznie obniżyła się (-0,4 proc.).

Komisja przewiduje, że spożycie drobiu w UE w 2015 r. zwiększy się o 2,4 proc., a w 2016 r. - o 1,1 proc. do 13,2 mln ton, co oznacza, że przeciętne spożycie na mieszkańca UE wyniesie 25,8 kg rocznie. Przewiduje się, że statystyczny Polak zje w tym roku 29,5 kg mięsa drobiowego, głównie kurczaków.

Mięso drobiowe będzie nadal tańsze od mięsa czerwonego (wołowiny i wieprzowiny), co będzie sprzyjało zwiększaniu produkcji.

Jak podała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA), w ciągu pierwszych sześciu miesięcy br. unijny eksport mięsa drobiu wzrósł o 2 proc. Spadek sprzedaży tego mięsa do Rosji został zrekompensowany wyższym wywozem m.in. na Filipiny, do Beninu, Arabii Saudyjskiej i Ghany oraz do Chin i do Hongkongu. Rośnie również eksport na Ukrainę, który w pierwszym półroczu br. sięgnął 27,5 tys. ton.

Według unijnych ekspertów, w tym roku unijny eksport mięsa drobiu wzrośnie prawdopodobnie o 3,5 proc. do 1,4 mln ton. Obserwowany jest duży popyt na drób ze strony krajów azjatyckich i afrykańskich. Np. eksport mięsa drobiu z UE do RPA w pierwszej połowie br. wyniósł 85 tys. ton.

W 2016 r. spodziewane jest osłabienie dynamiki unijnego eksportu drobiu do 2 proc. wobec 2015 r. z uwagi na spodziewany wzrost konkurencyjności dostawców amerykańskich i brazylijskich na rynkach zagranicznych. USA powrócą prawdopodobnie na światowy rynek z większym eksportem drobiu po tegorocznej epidemii ptasiej grypy, Brazylia może zaś zwiększyć udział w rynku chińskim (po zniesieniu embarga na brazylijskie mięso) i w Arabii Saudyjskiej (zatwierdziła ona nowe brazylijskie zakłady).

UE, choć jest dużym eksporterem drobiu, także go sprowadza z innych krajów. W pierwszym półroczu br. import mięsa drobiu do UE wzrósł o 2 proc., a w całym 2015 r. zwiększy się prawdopodobnie o 1,5 proc. do ok. 830 tys. ton. M.in. UE kupuje kurczaki z Brazylii i z Ukrainy.

Podobał się artykuł? Podziel się!