PRZEGLĄD PRASY: Dwadzieścia kurników koło Poznania kupił Konspol z Nowego Sącza – pisze Beata Drewnowska. Spółka nie wyklucza dalszych przejęć. Zwiększanie produkcji surowca jest dla nas obecnie najważniejsze - deklaruje Konrad Pazgan wiceprezes Konspolu.

Bazę surowcową chce rozwijać giełdowy Indykpol. Piętnaście ferm należących do grupy dostarcza prawie 20 proc. naszego zapotrzebowanie na surowiec - wyjaśnia Krystyna Szczepkowska, rzecznik prasowy Indykpolu. Budową lub kupnem ferm interesują się także Cedrob z Ciechanowa, Grupa Drosed z Siedlec, Zakład Drobiarski Koziegłowy oraz Drobimex ze Szczecina.

Przetwórnie chcą się zająć hodowlą, aby zapewnić sobie surowiec i obniżyć koszty produkcji. Żywiec jest dziś o blisko o jedną trzecią droższy niż na początku roku -szacuje Konrad Pazgan. Na początku roku kilogram żywca drobiowego kosztował 3,3 - 3,4 zł. Średnia cena w sierpniu przekraczała już 3,8 zł.

Żywiec jest drogi, ponieważ jest zbyt mało jaj wylęgowych oraz piskląt. Leszek Kawski, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa podkreśla, że poszukują ich u nas hodowcy z innych krajów, również z Azji. Brak jaj i piskląt to efekt paniki wywołanej przez ptasią grypę pod koniec 2005 i w 2006 r. Z powodu spadku popytu na drób część hodowców ograniczyła wówczas produkcję.

Popyt na mięso drobiowe od kilku miesięcy znowu idzie w górę. Coraz więcej kupuje się go w Europie oraz na Dalekim Wschodzie. Od stycznia do lipca 2007 roku polskie zakłady wyeksportowały za granicę ponad 127 tys. ton mięsa. To o prawie jedną piątą więcej niż przed rokiem.

Polskie firmy zdobywają zagraniczne rynki, ponieważ w dalszym ciągu sprzedają mięso po jednych z najniższych cen w Unii Europejskiej. Ich konkurencyjność jednak spada, ponieważ ze względu na rosnące koszty surowca musiały podnieść ceny zbytu. W grudniu 2006 roku polskie ceny stanowiły 59 proc. przeciętnej ceny unijnej. W lipcu tego roku 81 proc.

Przewaga polskich eksporterów może być coraz mniejsza, ponieważ trudno będzie zatrzymać wzrost cen żywca. W ciągu ostatnich kilku tygodni ceny paszy poszły w górę o 30 proc.

Źródło: Rzeczpospolita