PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Unijna branża przetwórstwa mięsa i drobiu na szczycie w Sopocie

Zakończyło się 59-te Zgromadzenie Ogólne międzynarodowej organizacji CLITRAVI. W trakcie trzech dni spotkań przedstawiciele stowarzyszeń mięsnych oraz drobiarskich z całej Wspólnoty dyskutowali na temat sytuacji branży w ujęciu unijnym, ale także globalnym. Omawiane były m.in. tematy związane z jakością i bezpieczeństwem żywności oraz zrównoważonym rozwojem - relacjonuje Krajowa Rada Drobiarstwa.



CLITRAVI (Unijne Stowarzyszenie Przetwórców Mięsa i Drobiu) to międzynarodowe stowarzyszenie, skupiające 28 krajowych organizacji branży mięsnej i drobiarskiej z państw Unii Europejskiej. Wśród nich znajduje się Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza zrzeszającą polskich hodowców, producentów i przetwórców drobiu.

Co roku każda z krajowych organizacji zrzeszonych w ramach CLITRAVI gości przedstawicieli innych państw w swoim kraju. W tym roku wydarzenie miało miejsce w Polsce w dniach 10-12 maja, pod egidą KRD-IG.

Cała konferencja poświęcona była zagadnieniom dotyczącym branży przetwórstwa mięsa i drobiu na rynku wspólnotowym, a także jej przyszłości w ujęciu globalnym. Jednakże wymiana wiedzy i doświadczeń dotyczących sektora żywnościowego nie jest jedyną rolą corocznych spotkań członków stowarzyszenia. Bardzo istotny punkt to rozwijanie idei Unii Europejskiej, rozumiane jako pogłębianie relacji wśród członków Wspólnoty oraz zacieśnianie więzi między przedstawicielami krajów unijnych, m.in. poprzez przybliżanie historii, kultury i dziedzictwa narodowego poszczególnych państw. Dlatego też poza seminariami i spotkaniami roboczymi uczestnicy mieli okazję zwiedzić Europejskie Centrum Solidarności.

- Czujemy się zaszczyceni, że powierzono naszej Izbie organizację jednego z najważniejszych spotkań przedstawicieli branży przetwórstwa mięsa i drobiu w Unii Europejskiej. W ciągu tych kilku dni mieliśmy okazję dyskutować o sytuacji tego sektora w kontekście wyzwań cywilizacyjnych takich jak: jakości i bezpieczeństwa żywności, dystrybucji w ujęciu globalnym, a także poszanowania środowiska przy równoległym rozwoju zintensyfikowanej produkcji surowców – poinformował Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

W gronie gości konferencji znaleźli się przedstawiciele sektora przetwórstwa mięsa i drobiu praktycznie ze wszystkich krajów Wspólnoty, a także urzędnicy unijni. Wśród nich reprezentanci Komisji Europejskiej: Dr. Sabine Jülicher - Dyrektor ds. Bezpieczeństwa i Innowacji w obszarze Żywności i Paszy w DG SANTÉ, która podczas swojego wystąpienia omówiła zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności oraz Rudolf Mögele - Zastępca Dyrektora Generalnego DG AGRI, który przedstawił obecną sytuację na rynku mięsa wieprzowego, wołowego i drobiu w UE i pochylił się nad jego przyszłością.

- Głównym kierunkiem działań naszej organizacji jest spełnianie potrzeb konsumentów i dostosowywanie standardów produkcji. W tym kontekście kluczowe są dla nas trzy rzeczy: jakość, jakość i jeszcze raz jakość. Mam na myśli zarówno finalną jakość struktury smakowej produktów, ale również wszystkie składowe, czyli jakość hodowli i produkcji, jakość opakowań, tak aby ich rozkład był jak najmniej szkodliwy dla środowiska, a także wysoka jakość wartości odżywczych. Jako instytucja unijna analizujemy potrzeby każdego kraju w ujęciu wspólnotowym, co daje nam zdecydowanie większą siłę przebicia m.in. przy wpływaniu na regulacje prawne. Naszą misją jest obrona i promocja interesów przemysłu mięsnego i drobiowego w całej Unii Europejskiej – podsumował spotkanie Robert Volut, Prezes CLITRAVI.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.156.76.187
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!