Przewidują oni, że w drugim półroczu tego roku produkcja drobiu może być o 16 proc. większa niż rok wcześniej, a łącznie w całym 2016 roku produkcja żywca drobiowego prawdopodobnie wyniesie 3,3 mln ton i będzie o około 17 proc. większa niż w roku 2015.

W pierwszej połowie 2017 roku eksperci prognozują dalszy wzrost produkcji drobiu, ale dynamika wzrostu będzie wolniejsza niż w analogicznym okresie roku 2016.

"Przyczyną mniej dynamicznego wzrostu produkcji będzie niski poziom cen drobiu" - piszą.

Analogiczna sytuacja ma miejsce w przypadku eksportu drobiu.

W okresie pierwszych ośmiu miesięcy, z Polski wyeksportowano 760 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych, o 16 proc. więcej niż przed rokiem, a na cały rok prognozowany jest wzrost eksportu o 17 proc.

"W pierwszej połowie 2017 r. przewidywany jest dalszy wzrost eksportu drobiu, ale tempo tego wzrostu może być wolniejsze niż w pierwszej połowie roku 2016" - piszą.