Warto jednak pamiętać, że stosować je należy rozsądnie i z umiarem. Otręby na cele paszowe są dostępne są na rynku rolnym w cenie ok. 330 zł/tonę (stan na dzień 16.12- Giełda Rolno-Paliwowa, Rolpetrol).

Powstają podczas przemiału zbóż na mąkę i kaszę. Są to okrywowe części ziarna, a ich wartość pokarmowa zależy nie tylko od surowca wyjściowego, ale również od ilości wydobytej z ziarna mąki (im więcej, tym więcej mają włókna), stopnia przemiału i usunięcia z nich zanieczyszczeń.

Otręby pszenne różnią się znacznie między sobą, chociażby właśnie zawartością włókna: grube mają go więcej (powyżej 9 proc.) niż drobne. Są produktem bogatszym nie tylko we włókno, ale i w białko ( w tym liznę), tłuszcz, witaminy i związki mineralne (zwłaszcza fosfor) aniżeli zboże. Do ich niekwestionowanych zalet należy smakowitość, dietetyczność i dobre komponowanie się w dawce z paszami zatwardzającymi, otręby pszenne działają, bowiem lekko rozwalniająco. Niejednorodność produktu sprawia, że ich stosowanie w dawkach dla drobiu jest ograniczone.

Duża zawartość włókna, pentozany (substancje antyodżywcze, negatywnie wpływające na wzrost i wykorzystanie paszy), niska wartość energetyczna, energia i białko mniej strawne niż w ziarnie sprawiają, że ich dodatek w dawce dla drobiu nie powinien przekraczać 10 proc. Wysoki udział w dawce dla brojlerów powoduje zmniejszenie pobierania paszy ((Boudouma, 2010b).

Przykładowy udział otrąb pszennych w dawce dla kurcząt rzeźnych może wynosić 2 proc.,3 proc.,4 proc., 6 proc. odpowiednio w mieszankach typu starter, grower 1 i 2, finiszer , udziały dla kur nieśnych mogą być wyższe: od 5 proc. w okresie przednieśności i szczycie do 6 proc.-7 proc. w mieszankach na nieśność 1 i 2.