Import mięsa drobiowego wzrósł o 84 proc., do 42 tys. ton. Najwięcej - 10,7 tys. ton - sprowadzono z Polski. Następne w kolejności były Niemcy (6,6 tys. ton) i Austria (5,4 tys. ton) - podał dziennik, powołując się na dane Instytutu Badawczego Gospodarki Rolnej.

Jednocześnie o 16,6 proc. spadł eksport węgierskiego drobiu - do 105 tys. ton. Spadek eksportu w przypadki mięsa kurzego wyniósł 19,8 proc., a indyczego - 15,7 proc. Odbiorcami węgierskiego drobiu były przede wszystkim Rumunia (22,5 tys. ton), Austria (14,1 tys. ton) i Niemcy (12,1 tys. ton).

Zdaniem ekspertów spadek węgierskiego eksportu i wzrost importu wynika ze szkód, jakie poczyniła na Węgrzech ptasia grypa.

Na początku września szef Narodowej Izby Gospodarki Rolnej Balazs Gyoerffy powiedział, że straty producentów drobiu wynikające z ptasiej grypy, która pojawiła się na Węgrzech w listopadzie ubiegłego roku, wyniosły ok. 32 mln euro.

Według danych Rady Producentów Drobiowych (BTT) na Węgrzech trzeba było wybić z powodu ptasiej grypy 3,2 mln sztuk drobiu. Pod koniec sierpnia kraj odzyskał status wolnego od ptasiej grypy na mocy decyzji Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE).

 

Podobał się artykuł? Podziel się!