PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wiceprezes KRD: Walczymy o powrót do mączek mięso-kostnych

www.portalspozywczy.pl

Autor: portalspozywczy.pl/ Łukasz Rawa

Dodano: 19-10-2012 11:23

Tagi:

Branży drobiarskiej zależy na powrocie do stosowania mączek mięso-kostnych w paszach. Dzięki temu moglibyśmy oszczędzić na używanych obecnie białkach i aminokwasach syntetycznych. Warto pamiętać, że mączki są znacznie lepiej przyswajalne przez zwierzęta, łatwostrawne i stosunkowo tanie - powiedział Maciej Przyborski, wiceprezes Krajowej Rada Drobiarstwa, oraz członek zarządu Grupy Drosed na V Forum Rynku Spożywczego i Handlu.



Wiceprezes KRD brał udział w ostatnim walnym zgromadzeniu AVEC, organizacji reprezentującej sektor drobiarski z całej Unii Europejskiej.

- Niestety, przywiozłem stamtąd złe wieści. Mimo tego, że neutralne laboratoria potwierdziły, iż mączki nie stwarzają żadnego zagrożenia; mimo tego, że przewodniczący Komisji Europejskiej Jose Barroso podpisał list, w którym wyraża zgodę na przywrócenie mączek - najpierw dla ryb, potem dla drobiu i większych zwierząt; mimo, że wszyscy producenci są za powrotem mączek, bo widzą w tym logikę, oszczędność kosztów i częściowe uniezależnienie od importu soi; mimo tego wszystkiego, rządy takich krajów jak Francja, Niemcy, Hiszpania i Wielka Brytania oficjalnie zdecydowały, że są przeciwne powrotowi mączek mięso-kostnych - relacjonował Przyborski.

- Przez najbliższe dwa lata nie możemy nawet marzyć o powrocie mączek, ponieważ jesteśmy zablokowani przez wymienione kraje. Ich stanowisko zostało wyrażone publicznie podczas obrad AVEC i zapisane w protokołach. Na pytanie o to, kiedy producenci mogą liczyć na negocjacje w tej sprawie, okazało się, że nie możemy oczekiwać dyskusji, bo przedstawione stanowisko nie jest opinią AVEC, tylko rządów Francji, Niemiec, Hiszpanii i Wielkiej Brytani, czyli największych europejskich producentów drobiu. Z czego zatem wynikają ich obawy? Pierwszą z nich jest teza, że konsument przestraszy się zagrożenia BSE. To czysty populizm, ale zgadzam się, że niektóre media i obozy polityczne mogą w kontekście mączek nawiązywać do tematu chorób u ludzi. Druga sprawa dotyczy faktu, że skarmianie krzyżowe - drobiu mączkami wieprzowymi a trzody chlewnej drobiowymi - już na pierwszym spotkaniu Hiszpanii i Francji wywołało negatywną reakcję firm drobiarskich produkujących pod halal. Według nich muzułmanie przestraszą się kurcząt skarmianych częściowo mączkami wieprzowymi - dodał wiceprezes KRD.

Zwrócił uwagę na absurdalność tej prognozy. - Przy obecnych możliwościach identyfikacji produktu można przecież sprawdzić czym były skarmiane kurczęta. Można podzielić hodowlę - zauważył.

Dodał, że Polska, która eksportuje sporą część drobiu na rynki trzecie, zabiega o zgodę na eksport drobiu produkowanego na bazie mączek poza UE. - Brak zgody na stosowanie mączek w produktach na rynki unijne, nie powinien przekreślać możliwości tego typu produkcji na rynki światowe. Producenci drobiu są szczegółowo kontrolowani, więc nie stwarza to żadnego rodzaju zagrożeń. Propozycja będzie obecnie rozpatrywana. Jednak łatwo nie będzie - zaznaczył Maciej Przyborski.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • ATEM 2014-04-29 20:21:10
    - mączka kostna to 30% paszy ,
    - przebijemy się z mączką kostną czyli żywienie krzyżowe , to ok 30 % wartościowej paszy - powiaty by musiały mieć chłodnie i w przeciągu kilku godzin ,umieścić , padlinę i odpady , teraz się spala i potrzeba dużo Energi , gazu , nie można marnować surowca tak cennego ,oceany są puste ,, .dawniej robiono paszę z ryb ,,na razie koncerny lobbują GMO ,ale amerykanie akademie , zapewnili ,, że 2015 r koniec GMO ,,,,,, ZOBACZYMY ??
    -- TYM ZAGADNIENIEM to powinna zająć się nauka a nie urzędnicy , zawsze bzdury wymyślą ,,,,
  • ukasz 2012-10-19 16:48:57
    aska a co z tymi szczurami było? wyżarte były jak przysłowiowy szczur wyżarty w żelaznym sklepie?
  • aska 2012-10-19 15:58:49
    Jasne, nie ma to jak soja GMO.
    Po ostatnich fotkach szczurów powinni spuścić z tonu. Zwłaszcza Francuzi.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.83.221
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!