Tokoferol przyczynia się do prawidłowej pracy układu rozrodczego, korzystnie wpływa na płodność ptaków obojga płci stąd określenie „witamina płodności”, dzięki działaniu antyoksydacyjnemu chroni przed dystrofiami mięśniowymi: jest głównym przeciwutleniaczem występującym w komórkach. Poprzez wzajemne uzupełnianie z selenem, odgrywa istotną rolę w usuwaniu nadtlenków z organizmu. Witamina E wywiera ponadto korzystne działanie na układ immunologiczny.

Jej niedobór przyczynia się do schorzenia zwanego rozmiękczeniem mózgu: obserwuje się problemy z poruszaniem, ptaki kołują, nie trzymają prawidłowej pozycji ciała, przewracają się, wykręcają głowę i nogi, dochodzi do spadku przyrostów i śmierci. Przy niedoborze witaminy u kur i indyków może rozwijać się skaza wysiękowa, spowodowana uszkodzeniem naczyń krwionośnych. Chore ptaki cierpią na obrzęki głowy i szyi, piersi i brzucha. Ptaki tych gatunków mogą zapadać także na spowodowane niedoborem witaminy zwyrodnienia mięśni

Niedobór witaminy E sprzyja także tłuszczowemu zwyrodnieniu wątroby, obniżeniu płodności i zamieraniu zarodków między 1 a 3 dobą. Wyklute pisklęta cierpią na znaczne braki witaminy.

Organizm ptaków metabolizuje nadmiary witaminy E, zatem nie występuje efekt toksyczności.

Główne źródła witaminy to nasiona zbóż, oleje, zielone części roślin. U zwierząt gromadzona jest w wątrobie i tkance tłuszczowej, występuje w produktach odzwierzęcych. Obecnie witamina E uzyskiwana jest syntetycznie i dodawana do mieszanek mineralno-witaminowych dla ptaków (do 1kg paszy, przez premiksy dostarcza się ok. 30 mg witaminy E). W okresie szczepień, w stadach reprodukcyjnych, w profilaktyce sercowo- naczyniowej można stosować także dodatki do wody pitnej mające w składzie witaminę E (stosowanie ściśle według zaleceń producenta).