Reprezentantką polskiego drobiarstwa była Aleksandra Porada, ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii.

16 października 2017 r. odbyło się kolejne z cyklicznych spotkań grupy roboczej a.v.e.c. (Associacion of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU countries). Eksperci branżowi dyskutowali m.in. o roli lekarzy weterynarii w procesie produkcji, bezpieczeństwie, finansach, sposobach kategoryzacji produktów drobiowych, a także aktualnej sytuacji na rynku międzynarodowym – w tym problemu występowania Salmonelli w drobiu pochodzącym z Brazylii.

Spotkanie miało na celu ustalenie priorytetowych działań, wymianę doświadczeń i dyskusję na temat dalszej polityki rozwoju sektora.

- Na spotkaniu omówiono m.in. nowe przepisy UE istotne dla procesu produkcji drobiu, a także wskazano najważniejsze problemy w branży drobiarskiej, które mogą wpływać na dalszy jej rozwój. Co ważne, Polska, jako jeden z największych producentów drobiu ma wpływ na europejskie ustalenia. W debatach, w których uczestniczą przedstawiciele krajów UE najcenniejsza jest wymiana doświadczeń, praktyk i porównanie ich w celu znalezienia optymalnego rozwiązania. Dotyczy to zarówno szczegółów procesu produkcji, jak i polityki importowo-eksportowej – powiedziała Aleksandra Porada.

W posiedzeniu a.v.e.c. w Brukseli wzięli udział reprezentanci branży drobiarskiej z Polski, Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, Belgii, Węgier, Szwecji i Danii. 

Podobał się artykuł? Podziel się!