Ze względu na wzrost spożycia drobiu, ceny kurczaków w drugim i trzecim kwartale br. będą wyższe niż obecnie. W marcu średnia cena skupu kurczaków wynosiła 3,80 zł za kg - eksperci ARR prognozują, że w czerwcu ukształtuje się ona na poziomie 4,4-4,6 zł/kg, natomiast we wrześniu 4,5-4,8 zł/kg.

"Stymulatorem wzrostu popytu na mięso drobiowe w tym okresie będą wysokie ceny innych gatunków mięsa, a także zwiększony ruch turystyczny do Polski związany z organizacją Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej" - czytamy w prognozie Agencji.

Wysoki poziom eksportu drobiu oraz duży popyt krajowy spowodowały, że ceny skupu drobiu w ciągu ubiegłego roku wzrosły o 18,5 proc. w porównaniu do 2010 r. W 2012 r. ceny żywca drobiowego nie będą rosły tak szybko ze względu na większą produkcję brojlerów. Według danych ministerstwa rolnictwa, w połowie kwietnia cena skupu kurczaków wynosiła 3,77 zł za kg i była o 4 proc. wyższa niż rok wcześniej.

Ceny zbytu polskiego drobiu należą do najniższych w UE. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w 2011 r. eksport żywego drobiu (liczonego w ekwiwalencie mięsa), mięsa i przetworów drobiowych osiągnął poziom 517 tys. ton i był o 7 proc. wyższy niż w 2010 r. Wzrost eksportu wynikał z utrzymującego się popytu na mięso drobiowe na rynkach zagranicznych oraz konkurencyjności cenowej polskich produktów drobiowych. Polski drób był o ok. 25 proc. tańszy od unijnego. Głównymi rynkami zbytu w ub. r. były Niemcy, Wielka Brytania oraz Czechy.

Od lat produkcja żywca drobiowego w naszym kraju rośnie. W 2011 r. odnotowano spowolnienie dynamiki wzrostu, co związane było z rosnącymi kosztami, w tym przede wszystkim ze wzrostem cen pasz. Ocenia się, że w 2011 r. produkcja drobiu była tylko o ponad 3 proc. wyższa niż w 2010 r. i wyniosła około 2 mln 30 tys. ton.

Analitycy ARR uważają, że w tym roku wzrost produkcji drobiu będzie umiarkowany - o 5-7 proc., będą go ograniczać wysokie ceny pasz oraz wzrost kosztów energii.

W 2011 r., pomimo wzrostu cen detalicznych o 13 proc. w porównaniu do 2010 r., mięso drobiowe nadal było tańsze od najbardziej popularnej w naszym kraju wieprzowiny. Według szacunku Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, spożycie drobiu w 2011 r. ukształtowało się na poziomie 25,5 kg na mieszkańca wobec 24,8 kg w 2010 r. W 2012 r. konsumpcja drobiu może wzrosnąć do ponad 26 kg na mieszkańca.