PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zalety produkcji brojlerów indyczych

Autor: Ewa Kapelusz

Dodano: 07-02-2015 06:31

Tagi:

Produkcja mięsa drobiowego w Polsce opiera się w głównej mierze na brojlerach kurzych. Brojlery indycze pod tym względem ustępują im miejsca - mają jednak szereg zalet. Smaczne, dietetyczne i wartościowe mięso, przy najwyższej wydajności rzeźnej spośród wszystkich zwierząt gospodarskich.



Te sprowadzone do Europy z Ameryki Północnej ptaki utrzymują bardzo długo wysokie tempo wzrostu, przy czym stosunek procentowy masy ich tuszy do masy żywca wynosi 80-85 proc. (wydajność rzeźna), a udział mięsa w tuszce sięga 62 proc., gdzie ponad połowę stanowią mięśnie piersiowe. Niekwestionowane zalety sprawiają, że ptak ten znalazł uznanie wśród rodzimych producentów mięsa drobiowego, a także konsumentów. Produkcja brojlera indyczego oparta jest zatem na efektywnym wykorzystaniu paszy i przetworzeniu jej białka na białko organizmu, dobowych przyrostach przekraczających 160 g (Jankowski 2006) szybkim odchowie trwającym 84-168 dni, a jej kolejną zaletą jest uzyskanie produktu atrakcyjnego cenowo oraz dietetycznego, lekkostrawnego, łatwego w podziale i przyrządzeniu, znajdującego szerokie zastosowanie na rynku spożywczym (garmażerka, wędliny, mięso).

Specyficzny skład ciała indyków (więcej białka i znacznie mniej tłuszczu niż inne ptaki hodowlane) i zmienność w tym względzie uzależniona od płci wymaga innego żywienia dla samic i samców. Indyki wymagają ponadto pasz łatwo strawnych i bardzo starannego bilansowania dawek; istotne jest ograniczenie pasz bogatych we włókno, unikać należy także grochu, bobiku, wyki, olejów i śrut rzepakowych - wpływających na rozwój choroby zwanej lateryzmem (samorzutne pękanie tętnic).

Wsparcie hodowców
Najnowsze trendy hodowli indyków, poprawa wskaźników ekonomicznych i wskaźników dobrostanu, wsparcie polskich hodowli to tylko niektóre cele trwającej do 2016 roku Akademii Indyka (program skierowany jest do zaproszonych osób, które, na co dzień prowadzą profesjonalną hodowlę bądź chów indyka).

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.255.17
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!