Niedobór: nieprawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodnej, wolniejszy lub zahamowany wzrost, obniżenie nieśności u kur, zmniejszenie elastyczności tkanki podskórnej i wytrzymałości kości (stają się miękkie), utrata pobudliwości komórek, zaburzenia w funkcjonowaniu układu hormonalnego i nerwowego, spadek ciśnienia. W niedoborze sodu, u ptaków możemy obserwować kanibalizm i nerwowość.

Nadmiar: zatrucia, wodniste odchody i wyciek z otworów nosowych, co pogarsza warunki zoohigieniczne w kurniku. Obserwuje się zmniejszone pobieranie paszy. Reakcją behawioralne związaną z nadmiarem Na jest większa nerwowość, ponadto wzrasta ciśnienie tętnicze, dochodzi do odwodnienia organizmu, w konsekwencji do upadków. Aby nie dopuścić do zatrucia solą, należy zapewnić ptakom stały, nieograniczony dostęp do wody pitnej.

Źródła: sól kuchenna, kwaśny węglan sodu. Pierwiastek jest szybko przyswajany z przewodu pokarmowego. Sód występuje także w nasionach soi, rzepaku, bobiku (ilości niepokrywające zapotrzebowania ptaków). Sól zwierają mączki rybne.

Dla zapewnienia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie ptaków istotny jest nie tylko poziom sodu, ale także jego stosunek do chloru i potasu (1:2:1). Zapotrzebowanie: zapotrzebowanie dla nioski wynosi 0,14-0,17proc. W kilogramie paszy dla kurcząt powinno się znaleźć 1,6g sodu (0,16 proc.).(Jamroz, 2006)

Podobał się artykuł? Podziel się!