PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Historia pochodzenia jakości QAFP

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego

Dodano: 26-06-2017 14:30

Ruszyła kampania promocyjno-informacyjna „Historia pochodzenia jakości”, realizowana przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, której głównym celem jest propagowanie wiedzy dotyczącej drogi wytwarzania wysokiej jakości mięsa wieprzowego i wędlin. Nowatorskim rozwiązaniem promocyjnym jest zaproszenie do współpracy hodowców trzody chlewnej scertyfikowanych w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP w charakterze ambasadorów kampanii.



W procesie budowania przewagi konkurencyjnej na rynku producentom pomagają uzyskane certyfikaty jakości żywności, które gwarantują, że cały proces produkcji spełnia restrykcyjne wymagania. Podczas sesji zdjęciowych, realizowanych na potrzeby kampanii „Historia pochodzenia jakości”, mieliśmy okazję porozmawiać z Panem Grzegorzem Majchrzakiem oraz z Panem Wojciechem Pacyną o wymaganiach i standardach tworzących jakość w systemie QAFP.

Grzegorz Majchrzak, hodowca i producent trzody chlewnej, prowadzący gospodarstwo rodzinne, pokoleniowe, zwraca uwagę na konieczność posiadania systemów jakości w dzisiejszej rzeczywistości gospodarczej. „Prowadzę hodowlę z tradycjami. Od lat stawiam w moim gospodarstwie na jakość. Dzisiaj trudno funkcjonować bez systemu jakości. Od dwóch lat jestem scertyfikowany w systemie QAFP. Zdecydowałem się właśnie na ten system jakości dlatego, że pozwala on nam, hodowcom na konsolidację rynku. W dzisiejszych czasach najważniejszą kwestią  jest obrona hodowli polskiej trzody chlewnej, polskich ras, które oferują wspaniałą smakowitość. Konsument wymusza na nas produkcję najwyższej jakość mięsa wieprzowego, a tę gwarantuje QAFP.

System QAFP jest multiproduktowym programem uznanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2009 roku za krajowy system jakości żywności. Jakość w systemie QAFP jest traktowana priorytetowo i wieloaspektowo. Grzegorz Majchrzak podkreśla znaczenie trzech podstawowych elementów systemu. „Są trzy filary systemu QAFP, na które trzeba zwrócić uwagę. Po pierwsze dobór genetyczny: aby zostać certyfikowanym w systemie należy wykazać się odpowiednią slelekcją ras, w tym w szczególności polskiej białej zwisłouchej (pbz) i wielkiej białej polskiej (wbp). Genetyka dopasowana do krajowych warunków pozwala na otrzymanie bardzo dobrego produktu. Po drugie, żywienie: odpowiedni dobór pasz, zwłaszcza na etapie późnego tuczu, odgrywa tu bardzo dużą rolę, wpływa bowiem na smak, zapach i kolor mięsa. Po trzecie, system QAFP wymaga od nas spełnienia warunków dobrostanu zwierząt poprzez kontrolowanie  poziomu amoniaku, siarkowodoru i zapewnieniu odpowiedniego dopływu światła w chlewni.

W Systemie QAFP praca nad kształtowaniem wysokiej jakości mięsa wieprzowego rozpoczyna się już u hodowcy. Dzięki dbałości o szczegóły na wszystkich etapach procesu produkcji oraz przestrzeganiu restrykcyjnych norm otrzymywany jest produkt o wysokiej wartości kulinarnej. Wszystkie kluczowe czynniki wpływające na jakość mięsa wieprzowego są opisane w zeszycie branżowym “Kulinarne mięso wieprzowe”.

Wojciech Pacyna entuzjastycznie podsumowuje zalety certyfikacji w systemie QAFP: „Dzięki produkcji w systemie QAFP mam zapewniony stabilny zbyt i wyższą cenę, a zakład ubojowy wyrównaną partię tuczników o powtarzalnej jakości. Będąc w systemie QAFP nie stosuję żadnych antybiotyków, hormonów ani stymulatorów wzrostu. Konsument otrzymuje polską wieprzowinę wysokiej jakości o znanym pochodzeniu. Zachęcam wszystkich hodowców i producentów trzody chlewnej do produkcji w systemie jakości QAFP.

Kampania „Historia pochodzenia jakości” jest finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Znawca 2017-06-26 15:00:15
    Tego właśnie potrzeba jakość jakość jakość 👍
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE
FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!