Mięso sprzedaje po 3 Euro za kilogram, czyli ponad 2 razy taniej niż żądali wcześniej. Polskim hodowcom trudno z nimi konkurować, mimo to wysyłamy trochę mięsa do Francji, Szwecji , Hiszpanii i Szwajcarii. W stosunku do 2005 roku teraz liczba ubijanych w Polsce strusi spadła o blisko 60 %, a ceny żywca prawie o 1/3-cią. To spora różnica, tym bardziej, że ceny pasz znacząco wzrosły.

1. Ceny jaj strusich

Zł/szt

hurt 30-35
detal 40-50

Cena jaj strusich w hurcie nie zmienia się od lat. Największy popyt jest jak zwykle przed Wielkanocą. Chętni to głównie firmy specjalizujące się w produkcji pisanek i prezentów wykonanych z ogromnych wydmuszek.

2. Surowe skóry ze strusi

Euro/szt

I klasa 60 - 64
II klasa 40- 43
III klasa 20

Strusie skóry w najbardziej popularnej klasie I i II drożeją. Wpływ na to mają wzrosty cen na świecie. Teraz hodowcy mogą uzyskać o 3 do 4 Euro za sztukę więcej niż w grudniu.

Źródło: Agrobiznes