W ubiegłym roku austriaccy rolnicy wyprodukowali 3,49 mln ton mleka krowiego, czyli o 3,0 proc. więcej niż w 2013 r. Do wzrostu produkcji przyczyniło się powiększenie pogłowia krów o 1,7 proc. do 534 tys. sztuk oraz średniej wydajności mleka o 1,3 proc. do 6500 kg.

Prawie 88 proc. wyprodukowanego mleka trafia do zakładów przetwórczych, 8 proc. jest zużywane w gospodarstwach, a ponad 3 proc. jest sprzedawane bezpośrednio przez rolników.

W 2014 r. w Austrii wyprodukowano 11200 ton mleka owczego, czyli o 2,2 proc. więcej niż w 2013 r. W 2014 r. średnia wydajność mleka od owcy wzrosła o 1,4 proc. do 435 kg.

Austriacka produkcja mleka koziego w 2104 r. spadła o 3,7 proc. do 19800 ton. Pogłowie kóz w 2014 r. spadło o 2,4 proc. do 31200 sztuk. Zmniejszyła się także o 1,2 proc. do 635 kg średnia wydajność mleka od kozy.