Kurowski dodaje, że mleczko pszczele "to jeden z produktów, którego nie odbiera się pszczołom tak łatwo".

- Młode larwy do trzeciego dnia życia dostają mleczko pszczele, zaś młode pszczoły, które jeszcze nie przerabiały nektaru mają gruczoły gardzielowe, którymi wydzielają mleczko pszczele i poprzez wydzielenie tego karmią i królową, i larwy. Królowa żywi się tylko mleczkiem pszczelim i dlatego żyje około 5 lat - tłumaczy ekspert i dodaje dla porównania, że długość życia zwykłych pszczół określa się na około 60 dni.

- Jeśli pszczoły chcą stworzyć sobie królową to zwykłą larwę karmią tym mleczkiem i powstaje z tej larwy królowa. Jakość jedzenia wpływa na to kim się stajemy - mówi Kurowski.

Zapytany o dostępność tego produktu w Polsce, odpowiada że niektóre pasieki je produkują. - Jeśli skontaktujemy się z pszczelarzem, który ma większą pasiekę i umówimy się na odbiór mleczka pszczelego, jest ono możliwe do dostania - mówi.

Produkt ten jest skarbnicą witamin z grupy B. Zawiera także witaminy C, D i E. Dodatkowo znajdziemy w nim białka, aminokwasy, wapń i żelazo. Cenione jest także ze względu na wysoką zawartość miedzi, fosforu i krzemu. Jak podkreśla bartnik, "mleczko pszczele jest bardzo zdrowe, jednak nie należy do najsmaczniejszych". Niestety, po obróbce termicznej traci na wartości. Najlepiej spożywać je na surowo. Po sezonie najlepiej przechowywać mleczko w chłodnym miejscu, na przykład lodówce, dzięki czemu dłużej utrzyma swoje właściwości".

 

Podobał się artykuł? Podziel się!