Pszczelarz chcący jak najlepiej przygotować swoje rodziny pszczele do zimowli powinien wiedzieć, jakie rośliny rosną wokół jego pasieki. Należy ocenić, czy pobliskie pożytki nie będą miały wpływu na krystalizację zapasów pokarmu w plastrach. Trzeba rozpatrzyć to na kilku płaszczyznach. Podzieliłem to na kilka kategorii:

1. Pasieki stacjonarne korzystające z pożytków kończących się po lipie;

2. Pasieki stacjonarne, ale korzystające z pożytków późnych (nawłoć, wrzos, spadź);

3. Pasieki wędrowne i korzystające z pożytków towarowych.

Na rynku, poza używanym do zakarmiania pszczół cukrem, są różnego rodzaju inwerty, czyli gotowe pasze dla pszczół. W każdej z ww. pasiek można stosować zarówno syrop z cukru, jak i inwert. Wziąć trzeba jednak pod uwagę okres podawania pokarmu, w dużej mierze dopasowany do układu pożytków oraz właśnie tego czy pasieka jest stacjonarna, czy wędrowna. Pszczelarze mający pasieki stacjonarne i pożytki towarowe kończące się na kwitnieniu lip mają najłatwiejsze zadanie, ponieważ po odebraniu miodu lipowego powinni rodziny poddać leczeniu z warrozy oraz podsycać je rozwojowo by uzyskać jak najwięcej silnych, zdrowych, opasionych pokarmem białkowym pszczół, które wejdą w skład kłębu zimowego. Takie przygotowanie to nic innego jak podsycanie rozwojowe syropem cukrowym lub inwertem (200 ml co drugi dzień) - w przypadku braku dopływu nektaru po 20 lipca. Istotą tegoż podsycania jest to, by pszczoły nie zalały gniazda, a w przypadku braku pożytku rozwojowego miały dopływ pokarmu, dzięki któremu będą intensywnie karmiły matkę pszczelą mleczkiem, aby ta czerwiła jak najwięcej na pszczołę zimową. Nie należy podawać większej ilości (a rzadziej) syropu, ponieważ pszczoły przeniosą go w plastry gniazda ograniczając matce miejsce do czerwienia lub też w przypadku podawania syropu w słoikach (z jedną dziurką w dekielku by wolno pobierały) może sfermentować nim pszczoły go pobiorą. Nie ma też znaczenia czy podsycamy syropem cukrowym czy inwertem, ponieważ rodziny pszczele na jednym i drugim jednakowo się rozwijają. W przypadku podawania syropu cukrowego należy pamiętać, iż cukier powinniśmy rozrabiać w zimnej lub letniej przegotowanej wodzie a nigdy we wrzątku (mimo tego, że łatwiej się rozpuszcza), ponieważ w wysokiej temp. w syropie wytwarza się trujący dla pszczół związek, tzw. HMF czyli hydroksymetylofurfural.