O tym że czosnek wykazuje silne działanie prozdrowotne wiadomo od dawna. Zawarte w nim związki aktywne niezwykle efektywnie niszczą drobnoustroje w drogach oddechowych, moczowych, płucach i jamie ustnej, a także hamują rozwój grzybów pleśniowych. Nie potrafią się przed nimi obronić owsiki oraz inne pasożyty przewodu pokarmowego. Za te szczególne właściwości bakteriobójcze w największej mierze odpowiada allicyna, która może aktywnie hamować rozwój nawet bakterii Helicobacter Pyroli powodującej wrzody żołądka i dwunastnicy. Czosnek także skutecznie radzi sobie z wirusami, szczególnie grypy, wspomaga prace układu odpornościowego oraz utrudnia rozwój komórek rakowych.

Wykonane przez firmę testy podczas których używano symulatora żołądka krowiego wykazały, że allicyna może zmniejszyć emisję metanu nawet do 90 procent. Podobne próby żywieniowe na zwierzętach dowiodły, że czosnek w paszy powoduje ograniczenie produkcji metanu o 50 procent. Różnica w wynikach to dla naukowców dowód na to, że poprzez dobór odpowiedniej dawki redukcja metanu będzie się stopniowo zwiększała.

Jedna piata wszystkich emisji gazów cieplarnianych na świecie pochodzi od krów, owiec i innych przeżuwaczy. Każda krowa wydala 480 litrów metanu dziennie. Gaz ten jest uważany za groźniejszy niż dwutlenek węgla.

Źródło: farmer.pl