T

Obowiązuje tu tak zwana zasada pierwszeństwa zajętego miejsca. W wypadku na przykład prosiąt, zaraz po ich urodzeniu w przewodzie pokarmowym rozpoczyna się walka między szkodliwymi i korzystnymi bakteriami o zajęcie jak największego miejsca. I tu przydatne okazują się probiotyki, czyli korzystne bakterie kwasu mlekowego, które opanowują przewód pokarmowy i nie ma tam już miejsca dla bakterii szkodliwych. Kolejny trudny etap w odchowie prosiąt, w którym pomocne są probiotyki, to ich przejście po odsadzeniu z mleka maciory na dietę o wysokiej zawartości węglowodanów złożonych i białek. Może to mieć bardzo duży wpływ na populację bakterii. Niezdolność prosiąt po odsadzeniu do wydzielania odpowiedniej ilości kwasu solnego w żołądku i zmniejszenie wydzielania enzymów trzustkowych zwiększa ilość niestrawionych składników pokarmowych w jelicie grubym. Z tego powodu zwiększa się ilość bakterii szkodliwych, co jest przyczyną biegunek.

Probiotyki podaje się głównie zwierzętom młodym. Nie działają one od zaraz, ale w dłuższym czasie. Nie jest to więc lekarstwo jak antybiotyk, który działa od razu.

Probiotyki oferowane rolnikom są z reguły mieszaniną odpowiednio dobranych żywych, a następnie wysuszonych bakterii z rodzaju Lactobacillus, Streptococcus, Bacillus i Clostridium. Poza bakteriami do probiotyków zalicza się również ich metabolity, niektóre drożdże, pleśnie, a także niektóre enzymy. Podawane są one zwierzętom jako proszek lub zawiesina, tabletki, granulki albo pasty. Można je więc podawać albo z wodą pitną, albo jako dodatek do paszy pełnoporcjowej lub do premiksów. Czas ich aktywności nie powinien być krótszy niż 4 miesiące. Wiele firm otoczkuje preparaty, aby przedłużyć okres ich trwałości.

Oprócz najważniejszej zalety probiotyków, jaką jest zajęcie jak najwięcej miejsca w przewodzie pokarmowym przez pożądane bakterie, ich korzystne działanie to także wytwarzanie lub zwiększanie aktywności własnych enzymów jelitowych, korzystne oddziaływanie na układ odpornościowy organizmu, ograniczanie toksycznych substancji w przewodzie pokarmowym i we krwi.