Na podstawie danych zaprezentowanych w raporcie „Sektor Pszczelarski w Polsce w 2016 roku” przygotowanym przez Zakład Pszczelnictwa w Puławach w Polsce żyje około 1,5 mln rodzin pszczelich(stan na październik ubiegłego roku).

W przeciągu ostatniego roku przybyło ok. 56 tys. rodzin, co oznacza ok. 4,1 proc. wzrost. Zdecydowanie najwięcej rodzin pszczelich zarejestrowanych jest w województwie lubelskim, najmniej zaś w podlaskim. Prawie 476 tys. rodzin znajduje się w pasiekach nie przekraczających 20 uli.

Największą grupę (ok. 34 proc.) stanowią producenci w wieku od 51 do 65 lat. Niecałe 30 proc. to osoby w wieku ponad 65 lat, a co ósmy pszczelarz ma mniej niż 35 lat.

W Polsce całkowita produkcja miodu wyniosła ok. 24,3 tys. ton. Przeciętnie z jednej rodziny pszczelej, w pasiekach amatorskich pszczelarze pozyskali ok. 16,5 kilogramów miodu, zaś w towarowych prawie dwukrotnie więcej. Najwięcej miodu wyprodukowano na Lubelszczyźnie.

Za największą przyczynę upadków rodzin pszczelich uważa się choroby (warroza, nosemoza) – 77 proc. przypadków. 16 proc. winne są błędy w hodowli. 1 proc. to zatrucia środkami ochrony roślin, a 6 proc. to inne zatrucia.

Podobał się artykuł? Podziel się!