PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Gróbarczyk: Chcemy zwiększyć konsumpcję ryb w Polsce

Gróbarczyk: Chcemy zwiększyć konsumpcję ryb w Polsce W 2015 r. średnie spożycie ryb w Polsce wyniosło ok. 12,4 kg na mieszkańca. Fot. pixabay

Autor: PAP

Dodano: 31-03-2016 14:58

Tagi:

Popularyzacja konsumpcji ryb w Polsce jest jednym z priorytetów w zakresie rozwoju przetwórstwa i rybołówstwa w kraju - poinformował minister gospodarki morskiej Marek Gróbarczyk. Ma powstać program zachęcający do spożycia ryb.



Podczas rozpoczętego w czwartek w Gdyni III Kongresu Rybnego minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk powiedział dziennikarzom, że Polacy są "dwukrotnie mniejszymi konsumentami produktów rybołówstwa w porównaniu ze średnią unijną". W 2015 r. średnie spożycie ryb w Polsce wyniosło ok. 12,4 kg na mieszkańca (najwięcej mintaja i śledzi); średnie spożycie ryb w UE to ok. 24 kg. - Trzeba wykonać ogromną pracę i stworzyć bardzo duży obszar zachęt, aby spopularyzować konsumpcję ryb - powiedział.

Zapewnił, że zwiększenie spożycia ryb jest jednym z priorytetów ministerstwa w zakresie rozwoju rybołówstwa i przetwórstwa ryb w kraju. Poinformował, że ministerstwo w tym celu przygotowuje specjalny program oraz współpracuje z przetwórcami i rybakami.

Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie powiedział, że w ub. roku w porównaniu z 2014 r. Polacy zjedli o 8 proc. mniej ryb. W 2014 r. było to 13,4 kg, a w 2015 - 12,4 kg na jednego mieszkańca.

Zwrócił uwagę, że na wielkość spożycia wpływ mają np. kampanie realizowane przez wielkie sieci handlowe, dostępność innych gatunków ryb. Podał, że bardzo dynamiczny wzrost konsumpcji odnotowano do 2008 roku, co tłumaczone było ogromną podażą pangi. - Potem przez trzy lata mieliśmy spadek spożycia, a od 2012 r. zaczęliśmy jeść znowu coraz więcej. W ubiegłym roku znowu wystąpił niewielki spadek - wyjaśnił. Ocenił, że "w dłuższej perspektywie rynek będzie się rozwijał".

Podczas kongresu Gróbarczyk podkreślił, że przetwórstwo rybne jest branżą bezwzględnie rozwojową i może odgrywać bardzo dużą rolę w wejściu Polski na rynki światowe. Przyznał, że "sektor do tej pory był mało zauważalny".

- Jest oczywiste, że ta branża musi się rozwijać w Polsce, stawiamy ogromne wymagania sobie, ale też sektorowi, aby stać się liderem w Europie w zakresie przetwórstwa i wzrostu udziałów w rynku europejskim i światowym - podkreślił.

Tomasz Kulikowski ze Stowarzyszenia Rozwoju Rynku Rybnego powiedział podczas Kongresu, że przetwórstwo rybne w Polsce generuje ok. 9 mld zł obrotów i należy do najszybciej rozwijających się dziedzin przetwórstwa rolno-spożywczego. Każdego roku ponad 300 tys. ton produktów rybnych najwyższej jakości trafia na najbardziej wymagające rynki europejskie i powoli też pozaeuropejskie - podał.

Jako najważniejsze wyzwania branży przetwórstwa rybnego w Polsce wymienił: coraz trudniej dostępne i coraz droższe surowce dla przetwórstwa, rynki zbytu oraz działania w obszarze innowacji technologicznych.

Hryszko powiedział, że sytuacja w przetwórstwie ryb jest dobra, trochę gorzej oceniana jest kondycja sektora w zakresie handlu zagranicznego i rybołówstwa.

Podał, że w ub. roku wielkość połowów w porównaniu z 2014 r. wzrosła o 14 proc. (134 tys. ton), ale opłacalność tej działalności była niższa, bo ceny np. śledzia, szprota, dorsza były średnio o 15 proc. niższe niż rok wcześniej. Zaznaczył, że poławiany w Bałtyku dorsz był słabej jakości.

Powiedział, że sektor przetwórstwa ryb każdego roku notuje przyrost wartości sprzedanych produktów. W 2015 r. prawdopodobnie po raz pierwszy wartość sprzedaży przekroczyła kwotę 9 mld zł. To oznacza ok. 8 proc. wzrost (po stronie przychodów).

Surowiec dla przetwórstwa w 85 proc. zapewnia import; polskie połowy dostarczają tylko 15 proc. surowca. Natomiast 63 proc. przychodów sektora przetwórstwa jest generowane przez eksport.

W rozpoczętym w czwartek w Gdyni dwudniowym III Kongresie Rybnych ma uczestniczyć ok. 300 osób: przedstawicieli zakładów przetwórstwa rybnego, hodowców ryb, organizacji rybaków morskich, dostawców technologii oraz instytucji naukowych z całego kraju.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • gruby 2016-03-31 15:52:53
    To zmniejszcie ceny, ile kosztuje 1 kg mięsa drobiowego czy wieprzowego a ile 1 kg najpodlejszej ryby pół na pół z glazurą... Prawda jest taka, że nie jesteśmy krajem nadmorskim to i ryb nie mamy i nigdy mieć nie będziemy
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.105.205
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!