PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Hodowcy z Podhala negocjują ceny jagnięciny z Włochami

7 kwietnia na Podhalu ma ruszyć skup jagniąt. Jagnięcina trafi na wielkanocne stoły do Włoch. Górale nadal nie wynegocjowali cen za jagnięta; chcą sprzedać od 15 do 17 tys. sztuk.



Potrawy z jagnięciny są obowiązkowe na wielkanocnym stole we Włoszech. Mięso z Podhala Włosi kupują od ponad 25 lat i jest bardzo przez nich cenione.

Skup jagniąt na Podhalu, który potrwa dwa tygodnie, jest organizowany przez Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu oraz Tatrzańsko - Beskidzką Spółdzielnię Producentów "Gazdowie".

Jak powiedział PAP szef spółdzielni Kazimierz Furczoń, wszystko wskazuje na to, że ceny jagniąt będą podobne do ubiegłorocznych, czyli na poziomie 9,40 zł za kilogram jagnięciny pierwszej klasy. Jagnięcina podzielona jest na trzy klasy; mięso klasy I pochodzi ze zwierząt o wadze od 10 do 14 kg; II klasy - ze zwierząt od 15 do 18 kg i III - z jagniąt od 19 do 25 kg.

- Chcielibyśmy sprzedać jagnięta za 15 zł za kilogram, ale Włosi nie chcą dać więcej niż w ubiegłym roku - mówił Furczoń.

- Jagnięcina to najlepsze, najzdrowsze mięso i nie powinniśmy się go pozbywać, tylko sprzedawać na polskim rynku. Jednak u nas nie ma zwyczaju jedzenia jagnięciny. Polacy nie chcą kupować jagnięciny i z roku na rok odczuwamy mniejsze zainteresowanie tym mięsem - dodał. Kilogram tuszy jagnięcej na Podhalu kosztuje około 30 zł.

Furczoń uważa, że problemem jest zakaz uboju gospodarczego. Jeżeli klient chce kupić tusze jagnięcą, to hodowca musi zawozić owcę do ubojni - wskazał. Kolejną przeszkodą w sprzedaży jagnięciny w Polsce jest zakaz uboju rytualnego; odbiorcami takiego mięsa - jego zdaniem - mogliby być Żydzi lub muzułmanie.

Jagnięcina podhalańska pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy - cakiel. Jagnięta tych ras są chowane przy matkach, a tradycyjny sposób hodowli jest niezmienny od wieków. Owce wypasane są od końca kwietnia do początku października na halach położonych w rejonie parków narodowych: gorczańskiego, tatrzańskiego, pienińskiego, babiogórskiego i magurskiego oraz parków krajobrazowych i obszarów cennych przyrodniczo objętych programem "Natura 2000".

Wpływ na smak jagnięciny podhalańskiej ma specyficzna roślinność występująca na obszarze wypasu owiec. Na tych pastwiskach jest wiele roślin leczniczych, spotykanych i stosowanych w medycynie ludowej. Zawierają one witaminy, białka, lipidy oraz niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki - np. magnez, cynk, selen, jod czy lit.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.13.210
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!