PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Hodowla fermowa szynszyli

Hodowla fermowa szynszyli

Autor: Anna Grzeszczak-Pytlak

Dodano: 01-12-2012 10:38

Szynszyla mała (Chinchilla lanigera) pochodzi z Ameryki Południowej. Naturalne środowisko występowania szynszyli to górzysto-piaszczyste tereny Andów.



Kiedyś szynszyle występowały w Chile, Peru i Boliwii. Niestety, przez rabunkową gospodarkę łowiecką liczebność ich populacji została bardzo mocno ograniczona.

Obecnie szynszyle występują w Chile. W 1993 r. powstał tam, w okolicy miasta Illapel, rezerwat Reserva Nacional Las Chinchillas w celu ochrony gatunku.

Warunki panujące w wysokich partiach gór (duże wahania temperatur między dniem a nocą, minimalna ilość opadów, uboga roślinność) ukształtowały szynszyle - ich tryb życia i dietę.

Zwierzęta prowadzą nocny tryb życia.

Nocą temperatury są bliskie 0 st. C, dlatego szynszyle wykształciły gęste futro, które pielęgnują zażywając kąpieli piaskowych. Z kolei duże czarne oczy i charakterystyczne duże uszy, podkreślające wyostrzone zmysły i, pomagają szynszylom przemieszczać się w nocy.

Gryzonie te żyją w norkach, z systemem korytarzy. Odżywiają się roślinami porastającymi zbocza gór; głównym ich przysmakiem jest puya.

Wody w naturalnym środowisku szynszyli jest niewiele, dlatego też zwierzęta te wykorzystują wodę zawartą w roślinach i zbierającą się na roślinach w nocy - rosę.

Szynszyle w naturalnym środowisku niełatwo spotkać. Jednak w hodowli są gatunkiem powszechnym. Można je trzymać w warunkach domowych jako domowego pupila, tzw. pet animal, bądź jako zwierzę futerkowe.

Aby trzymać szynszyle na fermie z przeznaczeniem dla przemysłu futrzarskiego, należy spełnić kilka warunków.

Szynszyle jako hodowlane zwierzęta futerkowe

Przede wszystkim hodowla szynszyli nie może się odbywać pod gołym niebem.

Ferma powinna mieścić się w pomieszczeniu bądź hali, gdzie będą panować stałe warunki. Najlepsza temperatura to 20-21 st. C. Taka temperatura jest na tyle niska, aby okrywa włosowa prawidłowo się wykształciła, a jednocześnie na tyle wysoka, żeby samice mogły spokojnie odchować młode, bez masowych upadków wywołanych chorobami. Niektórzy hodowcy zalecają temperaturę 18-19 st.

C, szczególnie dla zwierząt przeznaczonych do uboju.

Optymalna wilgotność na fermie to 55-65 proc. Przy wyższej wilgotności delikatne futro, szybko traci sprężystość i łatwo się filcuje. Zbyt niska wilgotność może wpływać negatywnie na samopoczucie zwierząt.

Oświetlenie fermy powinno być na poziomie 25 luksów. Najlepsze jest oczywiście światło dzienne. Promienie słoneczne nie mogą jednak padać bezpośrednio na klatkę. Zbyt jasne oświetlenie powoduje brunatny odcień okrywy włosowej.

Może doprowadzić też do przegrzania zwierząt. Z kolei zbyt ciemne pomieszczenia negatywnie wpływają na kondycję zwierząt. Szynszyle stają się ociężałe, może obniżyć się odporność organizmu, pojawić się niedokrwistość i problemy z rozrodem. Dzień świetlny to 10-12 godzin dnia i 14-12 godzin nocy. Przeważnie stosowane jest sztuczne, elektronicznie regulowane oświetlenie.

W pomieszczeniu nie może być przeciągów, ale dobra wentylacja jest niezbędna! Odpowiedni dla pomieszczenia (w zależności od jego kubatury) ruch powietrza usuwa nadmiar niekorzystnych gazów (dwutlenek węgla, amoniak, siarkowodór) oraz wszelkiego rodzaju pyłów i bakterii.

Do pomieszczeń zwierząt nie mogą dochodzić hałasy czy monotonne szumy, np. z klimatyzatorów. Zbyt głośne lub długotrwałe dźwięki negatywnie wpływają na zachowanie szynszyli, ale także innych zwierząt oraz ludzi. Mogą wtedy pojawić się tzw. stereotypie (niekorzystne, powtarzające się zachowania), które prowadzą do pogorszenia stanu zdrowia zwierząt czy wygryzania futra.

Niektórzy hodowcy włączają zwierzętom radio. Ale nie jest to najlepszy sposób.

Uważam, że szynszyle stają się bardziej nerwowe. Jeśli już chcemy urozmaicić szynszylom życie na fermie, to lepiej włączyć spokojną muzykę poważną.

Część hodowlana, czyli część, gdzie przebywają zwierzęta, powinna być oddzielona od pomieszczenia z paszą i sianem.

Osobne pomieszczenie należy też zapewnić dla osób opiekujących się zwierzętami.

Jeśli zwierzęta chcemy ubijać i skórować na własnej fermie, to również potrzebujemy do tego celu osobnego pomieszczenia.

Istnieje oczywiście możliwość zawarcia umowy z większymi fermami, aby profesjonalnie oskórowały nasze zwierzęta.

Wyposażenie fermy

Podstawowym elementem wyposażenia są klatki, połączone w tzw. regały.

Jeden regał składa się z 16 klatek (4 klatki na 4 poziomach). Dostępna jest też wersja podwójna (8 klatek na 4 poziomach). Regały uwzględniają system rozmnażania zwierząt, ponieważ szynszyle kojarzone są w poligamii (1 samiec przypada na 4 samice). Na każdym poziomie regału są 4 klatki dla samic, połączone korytarzem dla samca. Pod każdym poziomem są półki bądź rozciągnięta folia, gdzie spadają odchody zwierząt. Istnieje także system ściółkowy, gdzie na dnie każdej klatki jest wysuwana szuflada wypełniana trocinami. Taka wersja klatek jest korzystniejsza dla samic z młodymi, ale wymaga więcej pracy od hodowcy.

Pojedyncza klatka wyposażona jest w karmidełko samozsypowe, gdzie zadawana jest pasza. Doprowadzone ma również poidło smoczkowe. Bardzo ważnym elementem jest też kąpielisko dla szynszyli.

Może być obrotowe w tylnej, górnej części klatki i tworzyć tzw. półkę lub być zamontowane z boku klatki. Kąpielisko obrotowe otwiera się od razu dla czterech klatek z jednego poziomu. Kąpielisko boczne jest tylko dla dwóch sąsiadujących ze sobą klatek. Oczywiście dostęp do kąpieliska mają zwierzęta tylko z jednej klatki na raz. Gdy zamyka się im kąpielisko, dostęp zyskują zwierzęta z drugiej klatki.

Gdy już wybierzemy rodzaj klatek, musimy je w pomieszczeniu hodowlanym rozmieścić tak, aby mieć swobodny dostęp do każdego zwierzęcia, wygodnego zadawania paszy oraz sprzątania. Jednocześnie musimy pamiętać o oświetleniu i ruchu powietrza w pomieszczeniu.

Dobrze jest rozplanować umieszczenie zwierząt w klatkach - tak, aby stado podstawowe było w jednej części, a odsadzone młode, nieprzeznaczone na remont stada, w innej.

Przy rozplanowywaniu rozmieszczenia klatek i urządzaniu fermy warto też pomyśleć o jej potencjalnym powiększeniu.

Ewentualne powiększenie części hodowlanej (i nie tylko) powinno przebiegać bez drastycznych zmian na fermie - przenoszenie zwierząt czy hałasy remontów są niekorzystne dla szynszyli.

Bardzo ważną częścią dobrej hodowli, nie tylko szynszyli, jest dokumentacja hodowlana. Każde zwierzę, które zakupujemy na fermę, powinno mieć swój rodowód. Do rozrodu dobieramy zwierzęta nie tylko posiadające odpowiednią masę ciała i świetną okrywę włosową czy pożądaną odmianę barwną, ale przede wszystkim niespokrewnione ze sobą.

Każde trzymane na fermie zwierzę powinno mieć kartę hodowlaną uwzględniającą jego pochodzenie, płeć, datę odsadzenia, partnerów do kojarzeń, datę porodów oraz liczbę młodych urodzonych i odchowanych w przypadku samic.

Jeśli jest to ferma zarodowa, to również oceny zwierząt przeprowadzane przez niezależnych sędziów.

Nie ma uniwersalnego wzoru karty hodowlanej, można więc stworzyć własny lub skorzystać z wzorów stosowanych na innych fermach. Przy dużej liczbie zwierząt warto wspomóc się komputerowymi programami hodowlanymi, gdzie będzie można umieścić więcej danych. Ponadto program taki pomoże hodowcy zaplanować kojarzenia.

Najważniejszym elementem fermy szynszyli są zwierzęta. Zwierzęta, które będą stanowiły nasze stado podstawowe, kupujemy tylko z ferm zarodowych, od sprawdzonych, długoletnich hodowców.

Najlepiej z kilku ferm, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo bliskiego pochodzenia.

Żywienie i pielęgnacja

Podstawowym i najważniejszym elementem żywienia jest woda. Powinna być absolutnie czysta (pod względem mikrobiologicznym i różnych makrocząsteczek).

Nie powinna być przegotowana, ze względu na wytrącenie składników mineralnych.

Surowa woda powinna być przebadana, czy nie zawiera z kolei za dużo minerałów bądź składników mogących szkodzić w nadmiarze. Wtedy niezbędne są filtry. Temperatura wody powinna być pokojowa. Woda musi być codziennie wymieniana, a drożność poidełek sprawdzana! Szynszyle żywimy mieszankami granulowanymi pełnoporcjowymi. Na rynku istnieje wiele firm sprzedających takie pasze. Mieszanka taka powinna zawierać sporo energii i dużo łatwo strawnego białka (18-20 proc.).

Jest to szczególnie ważne dla samic ciężarnych i karmiących. Młodzież można żywić paszą o nieco mniejszej zawartości białka. Włókno surowe na poziomie 12-18 proc. i składniki mineralne na poziomie 7-9 proc. Ważne są też aminokwasy siarkowe, wspomagające wykształcanie okrywy włosowej.

Ważnym elementem żywienia szynszyli jest siano. Musi być dobrej jakości, składające się z traw słodkich i roślin motylkowych. Siano musi być oczywiście dobrze wysuszone. Samicom karmiącym warto też podawać zioła wspomagające laktację.

Nie można też zapomnieć o wyposażeniu klatek w kawałek suporeksu czy drewnianego klocka z drzew owocowych, aby szynszyle mogły ścierać zęby.

Brak takiej możliwości prowadzi do poważnych problemów z uzębieniem, co ma swoje konsekwencje w ogólnym stanie zdrowia, kondycji i jakości futra.

Sama pielęgnacja futra polega na kąpielach piaskowych w specjalnym pyle kąpielowym. Piasek ten powinien być suchy i czysty (zwierzęta często zanieczyszczają go własnymi odchodami).

Pył taki jest dostępny na rynku. Przed wsypaniem go do kąpielisk nie wolno zmieniać jego składu.

Wymienione elementy to tylko początek drogi. Aby osiągnąć wysokie wyniki sprzedaży skór, trzeba ustalić system kojarzeń, metody selekcji zwierząt na remont stada. Bardzo ważny jest też proces uboju i skórowania zwierząt. Ważne jest przeprowadzenie takiego procesu prawidłowo, aby nie zaprzepaścić pracy włożonej w uzyskanie prawidłowej okrywy włosowej.

Jeden mały błąd może nas dużo kosztować.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.164.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!