Rośnie zainteresowanie hodowlą ślimaków - Instytut Zootechniki w Balicach otrzymuje średnio 150-200 zapytań dotyczących warunków chowu tych mięczaków. Specjaliści zwracają jednak uwagę, że taka działalność wymaga wiedzy i odpowiednich inwestycji, informuje PAP.

Prof. Maciej Ligaszewski z Instytutu Zootechniki w podkrakowskich Balicach wyliczył, że do produkcji ślimaków potrzebne są m.in. hale z klimatyzowanymi, dobrze oświetlonymi pomieszczeniami, z dostępem do wody, najlepiej pitnej. W halach powinny być pomieszczenia do hibernowania reproduktorów i rozrodu; wylęgarnia, pomieszczenie do podchowu ślimaków oraz wysokie tunele dla starszych osobników. Do tego pole obsiane roślinami, na którym trzeba ustawić specjalne paśniki z desek. Całość musi być zabezpieczona m.in. przed gryzoniami.

Przedstawiciel fermy Helixia na Opolszczyźnie - jednej z największych i najnowocześniejszych ferm ślimaków w kraju - Robert Nabrdalik zastrzegł z kolei, że przede wszystkim potrzebna jest wiedza. - Jeden błąd, na przykład zbytnie wychłodzenie młodych sztuk, może być bardzo kosztowne. Cykl produkcyjny ślimaków trwa rok i nie ma w nim miejsca na poprawki i odrabianie strat - dodał.

Według Krzysztofa Żychlińskiego z Rolniczego Kombinatu Spółdzielczego w Łubnicy (Wielkopolskie), który od 20 lat zajmuje się skupem i przerobem winniczków oraz reprodukcją, hodowlą i przerobem ślimaków afrykańskich i śródziemnomorskich (potencjał zakładu to 150 ton rocznie), aby nabrać doświadczenia w hodowli ślimaków, najlepiej zacząć od produkcji niewielkiej ich ilości. - Dlatego nowym producentom podpowiadaliśmy, aby zaczynali od na przykład 100 tysięcy sztuk małych ślimaków. To dobre poletko doświadczalne, by zdobyć umiejętności i zweryfikować wiedzę teoretyczną – praktyką - stwierdził Żychliński.

Ligaszewski zaznaczył, że jedynym gatunkiem hodowlanym ślimaków jadalnych przydatnym do dochodowej produkcji w Polsce jest ślimak szary, mały i duży. Chów odbywa się od maja do września-października. Jesienią, w wieku 6-7 miesięcy, ślimaki osiągają dojrzałość handlową.

Nabrdalik zapewnił, że hodowla ślimaków może być rentowna. Wyliczył, że wyprodukowanie 1 kg ślimaka nie powinno kosztować więcej niż 3 zł 80 gr. Na kwotę składają się koszt paszy, pracy, mediów i stada reproduktorów. - Natomiast ceny skupu przez trzy lata naszej działalności wahały się od 7 zł 50 gr do nawet 12 zł za kilogram - powiedział.