PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak wybrać dobrego karpia?

Jak wybrać dobrego karpia? Na delikatny smak, mięsistość i wysoką zawartość składników odżywczych polskiego karpia wpływa przede wszystkim jakość serwowanej mu paszy; Fot. Shutterstock

Autor: farmer.pl

Dodano: 20-12-2016 11:28

Tagi:

Karp – król bożonarodzeniowego stołu, bez którego niejeden Polak nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. By zapobiec świątecznej tragedii, warto zaopatrzyć się w rybę ze sprawdzonego źródła. Sekret jego wyjątkowego smaku zależy bowiem od warunków jego hodowli.



Na przestrzeni lat Polska stała się największym producentem karpia w Europie – posiadamy ponad 70 tys. hektarów stawów hodowlanych. Ubiegły rok nie był jednak łaskawy dla hodowców, głównie ze względu na suszę. Wyprodukowano wówczas zaledwie 15 tys. ton karpia, podczas gdy jeszcze dekadę wcześniej średnia roczna produkcja sięgała 25 tys. ton.

Na delikatny smak, mięsistość i wysoką zawartość składników odżywczych polskiego karpia wpływa przede wszystkim jakość serwowanej mu paszy.

- Dobry karp to taki, który był karmiony w odpowiedni sposób. Mimo, że jest to ryba wszystkożerna, nie możemy karmić jej byle czym, szczególnie gdy chcemy cieszyć się jej szlachetnym smakiem – wyjaśnia Rafał Kamiński, dyrektor produkcji De Heus, miłośnik wędkowania. – Często hodowcy ograniczają się jedynie do zboża, ale ono dostarcza tylko węglowodanów. By uzyskać dobry produkt potrzebna jest odpowiednio zbilansowana pasza. Należy też pamiętać, aby pod żadnym pozorem nie karmić karpi chlebem. Sprawia, że woda kiśnie, a ryby chorują – dodaje.

Smaczna ryba to zdrowa ryba

W okresie przedświątecznym karpie trzymane są w specjalnych stawach. W małych zbiornikach z systemem przepływającej wody ryby oczyszczają się przez kilka tygodni, nie pobierając pokarmu. Ten etap znacząco wpływa na smak i aromat mięsa. W odróżnieniu od zwierząt stałocieplnych, które potrzebują dużo energii dla ogrzania organizmu, ryby są zmiennocieplne. Dlatego w skrajnych przypadkach – mogą nie pobierać pokarmu nawet ponad rok, czy prawie dwa, co ma miejsce w niektórych populacjach łososi atlantyckich występujących na półwyspie Kola.
W przypadku karpi jest podobnie. Pobierają pokarm tak naprawdę tylko przez kilka miesięcy w roku. Wynika to z ich metabolizmu, który w okresie jesienno-zimowym znacznie zwalnia
i ryby zapadają w letarg – komentuje Kamiński.
Karp jest dość trudny w hodowli. Rośnie bowiem dwa lub trzy lata, w zależności od tego czy ma być to ryba lekka (ok. 1 kg) czy ciężka. Dopiero wtedy osiąga wiek i rozmiar, w którym może trafić na stół. Jako ryba ciepłolubna zimą w ogóle nie pobiera pokarmu, ponieważ jego przemiana materii, a co za tym idzie wzrost, uzależniony jest od temperatury wody. Proces karmienia zaczyna się dopiero wtedy, gdy woda osiągnie odpowiednią temperaturę – na przełomie kwietnia i maja. Wtedy ryba zaczyna jeść i rosnąć.

Jak wybrać dobrego karpia?

- Najlepszą metodą jest zakup z pewnego źródła, czyli takiego, o którym wiemy, że dbało o ryby, czyli były dobrze karmione i przebywały w odpowiednim środowisku. Od tych dwóch czynników zależy jego smak. Musimy także zwrócić uwagę na jakość samej tuszki, czy jest świeża i czy nie jest uszkodzona. Potem pozostaje już nam cieszyć się dobrym smakiem – podsumowuje Rafał Kamiński. Najlepiej kupować żywe ryby. One na pewno są świeże. Jeżeli jednak kupujemy ryby śnięte należy przyjrzeć się skrzelom. Świeża ryba powinna mieć skrzela intensywnie czerwone. Ciało powinno być sprężyste i po naciśnięciu musi wracać do pierwotnego kształtu. Unikajmy kupowania filetów z karpia, chyba że sprzedawca robi je na naszych oczach z uprzednio ocenionej ryby.

Dlaczego warto jeść karpia?
■ Karp zawiera wiele cennych witamin, m.in. z grupy B – B6, B1 i B12.
■ Zawiera także szereg makroelementów – magnez, fosfor, potas, wapń.
■ 100 gramów karpia to tylko 130 kcal i ok. 5-6 proc. tłuszczu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • rokitnicki jan 2017-07-31 21:36:18
    mar88 puknij się pod beret. Sazan to dzika forma karpia, na zdjęciu zwykły karp pełnołuski, nie żaden sazan.
  • mar88 2016-12-20 21:55:26
    ten na zdjęciu to karp pelnoluski tzw sazan
  • krasnal 2016-12-20 18:20:45
    Nie znam się na rybach,ale to na zdjęciu raczej nie przypomina karpia.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.38.114
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!