Lamy sa także wspaniałymi zwierzętami rekreacyjnymi i jucznymi na wycieczki, mogą być przyuczone do ciągnięcia wózków lub wożenia dzieci. Tak liczne zalety powodują, że zwierzęta te doskonale nadają się do gospodarstw agroturystycznych – pisze Anna Morales Villavicencio z Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt SGGW.

Lamy należą do rodziny wielbłądowatych  i występują głównie w górzystych rejonach Peru, Boliwii, Chile i Ekwadoru. Dorosła lama mierzy 120 cm w kłębie, a jej masa ciała może wahać się od 80 do 120 kg. Samice są wyższe i delikatniejszej budowy niż niższe i krępe samce.

Samice lam osiągają dojrzałość płciową w wieku 6 miesięcy, a dojrzałość rozpłodową w wieku 18–24 miesięcy, zależnie od wzrostu i rozwoju. Samce dojrzewają płciowo między 8. a 12. miesiącem, aż do 3. roku życia, ale do krycia używane są w wieku 3 lat. Zwierzęta te dożywają 20-30 lat i jeśli pozostają w dobrym zdrowiu, mogą być produktywne do późnej starości. Z badań wynika, że są zwierzętami asezonalnymi. Cykl rujowy wynosi 21 dni, a najkorzystniejsze zapłodnienie uzyskuje się w 30. godzinie trwania rui. Ciąża trwa 340 dni, po czym rodzi się jedno młode. Porody przebiegają bez komplikacji i trwają 15-30 minut. Młode staje na nogi już po upływie godziny i zaczyna ssać. Noworodki zwykle ważą od 10 do 18 kg i są karmione mlekiem matki przez 4 miesiące, po czym przechodzą na żywienie ogólne. Matki troskliwie opiekują się potomstwem tak długo, aż wyrośnie i rozpocznie walkę o byt co zwykle następuje w wieku 8–9 miesięcy. 

Lamy są niedrogie w utrzymaniu. Ich dieta jest prosta i tania. Zimą potrzebują siana dobrej jakości, latem pastwiska, wody i składników mineralnych. Latem oprócz wypasu na pastwisku skubią pędy roślin i pączki krzewów. Do pasz stosowanych w żywieniu lam należą też zielonki, otręby, suchy chleb i okopowe. Chętnie zjadają również resztki pożniwne po sprzęcie zbóż i kukurydzy, a także resztki owoców. Dzienne zapotrzebowanie na pasze wynosi 3 proc. masy ciała. Wielokomorowy żołądek pozwala im na wykorzystanie pasz o bardzo niskiej jakości i wysokiej zawartości włókna. Potrzeby pokarmowe lam są mniejsze niż pozostałych przeżuwaczy o podobnej masie ciała.