Zgodnie z decyzją wojewódzkiego konserwatora przyrody, średnica zbieranych winniczków musi być większa niż 3 cm.

Wytrawni zbieracze ślimaków, w sprzyjających warunkach, są w stanie jednego dnia zebrać do 30 kg winniczków. W ub. roku za kg winniczka płacono od 80 gr do 1 zł.

Ślimaki mogą skupować jedynie podmioty wyznaczone przez wojewodę. W przypadku Lubuskiego wskazano sześć firm z woj. lubuskiego, dolnośląskiego i zachodniopomorskiego.

Największym odbiorcom w regionie jest przedsiębiorstwo "Las" w Skwierzynie, które może kupić w tym roku 50 ton tych mięczaków.

Firma mięso ślimaków sprzedaje głównie jako półprodukt do Europy Zachodniej, tylko niewielką cześć przetwarza na miejscu.

Polskie winniczki uważane są za smaczne i "ekologiczne". Najczęściej eksportowane są do Francji i Włoch.

Winniczek żyje około pięciu lat, dojrzałość płciową osiąga w wieku trzech lat. Jeden ślimak składa blisko 60 jaj. Choć są obupłciowe, do zapłodnienia potrzebne są dwa ślimaki. Młode przychodzą na świat w maju.

Źródło: PAP

Podobał się artykuł? Podziel się!