Nowe metody testowania bezpieczeństwa żywności są jednym z rezultatów czteroletniego projektu CONffIDENCE, który rozpoczęto w maju 2008, z zamiarem rozwijania tanich metod wykrywania skażenia w pożywieniu i karmie. Obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności w Europie, zainspirowały powołanie projektu, którego zakończenie planowane jest na maj 2012 roku, a koszt szacowany jest na 7.15 m euro, z czego 5.8 m pochodzi z 7 Programu Ramowego Komisji Europejskiej (FP7).

- Europa to duży rynek spożycia miodu, ale niestety istnieje wiele obaw, co do poziomu zawartości antybiotyków w tym produkcie - wyjaśnia koordynator projektu dDr Jacob de Jong. Antybiotyków używa się w celu zapobiegania i leczenia infekcji pszczół, ale człowiek może mieć styczność z pozostałościami, które przenoszone są przez pszczoły do miodu. Konsekwencje uodpornienia się na antybiotyki u ludzi, są oczywiste.

Nowe przyrządy oparte na pomiarach paskowych, umożliwiają przebadanie 8 próbek w około 45 minut, co pozwala na wykrycie czterech różnych antybiotyków, takich jak: chloramphenicol, sulfonamidy, fluorochinolony i tylozyna. Na terenie Unii Europejskiej zabroniony jest import miodu skażonego tymi związkami chemicznymi. W sytuacji, gdy zanieczyszczenie zostanie wykryte późno, podczas procesu dystrybucji, całe partie muszą zostać wycofane, co wiąże się z wysokimi obciążeniami finansowymi.