W Peru rocznie produkuje się około 6 tysięcy ton włókna alpaki i w porównaniu do wełny owczej jest to niewiele, bowiem w tym samym czasie produkuje się jej na świecie około 1 900 tys. ton. Spadek cen wełny owczej na rynku międzynarodowym wpłynął dodatnio na cenę włókna alpaki. W Peru, które jest światowym liderem w jego produkcji, odnotowano wzrost cen w skupie o 20 proc. w stosunku do roku ubiegłego, co oznacza, że włókno to umacnia swoją pozycję liczącego się surowca w przemyśle tekstylnym.

Z ANDÓW NA MAZOWSZE
Światowa populacja wielbłądowatych południowoamerykańskich: lam, alpak, wikuni i guanako wynosi około 8,8 mln sztuk, w której alpaki stanowią 44 proc. Peru jest światowym liderem w hodowli tych zwierząt – posiada aktualnie 3,2 mln sztuk i z roku na rok rozwija tę hodowlę.

Reszta populacji podzielona jest między Boliwię i Chile, a od początków lat 80. zwierzęta te hodowane są również w: USA, Australii, Nowej Zelandii i Chinach. Alpaki stają się coraz bardziej popularne w krajach Unii Europejskiej: Szwajcarii, Anglii, Hiszpanii, w Niemczech, a ostatnio dołączyła do nich Polska.

A to wszystko oznacza, że zwiększa się zainteresowanie importem tych zwierząt głównie z powodu wysokiej wartości włókna, które jest niezwykle cienkie, a przy tym trwałe i ma ładną barwę. Również mięso alpak o niskiej zawartości cholesterolu jest poszukiwanym towarem na światowym rynku.

WŁÓKNO DLA ELEGANTA
W hodowli alpak największe znaczenie ma włókno i jego pochodne. Głównymi odbiorcami peruwiańskiego włókna są: Chiny, a w Europie – Włochy, Anglia i Niemcy. Cena uzależniona jest od zręczności marketingu, oczekiwań klientów i mody. Na międzynarodowym rynku cena włókna alpak, w zależności od jakości i jego cienkości oraz stopnia przetworzenia, waha się od 3–20 dolarów za kilogram.

Peru ciągle poszukuje nowych rynków zbytu. Stara się więc zadowolić klientów, uwzględniając różne gusty, modę i tendencje. Jeśli chodzi o barwę włókna, to występuje ono w 16–22 kolorach: od białego przez tonację kremową, brązową, szarą, srebrną i czarną. Najbardziej jednak poszukiwane są włókna w kolorze czarnym, brązowym i beżowym.

Wytrzymałość włókna jest bardzo ważnym elementem dla procesu tekstylnego, a włókno alpaki jest trzy razy trwalsze niż wełna owcza, a na dodatek jest mięciutkie w dotyku i ma duże właściwości higroskopijne, które pozwalają absorbować wilgoć ze środowiska od 10 do 15 proc., nie zmieniając wyglądu. Włókno alpaki charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczu, która wynosi 1,6 proc.

Kolejną ważną cechą tego włókna jest zdolność do utrzymywania właściwej temperatury ciała w zależności od zmian w otaczającym środowisku zewnętrznym. W przemyśle tekstylnym stosuje się kombinacje z innymi włóknami naturalnymi jak wełna czy bawełna.

Wyroby odzieżowe z włókna alpaki znajdują nabywców głównie w USA i krajach Unii Europejskiej. Klienci mają świadomość, że odzież i konfekcja z włókna alpaki będzie im służyć bardzo długo i zapewni komfort użytkowania.

Skóry oraz futra są doskonałym surowcem dla przemysłu futrzarskiego i skórzanego. W zależności od procesu, jakiemu są poddawane i jaka jest ich jakość po garbowaniu, przeznacza się je do produkcji wyrobów rzemieślniczych: czapki, makaty, zabawki. Skóry najlepszej jakości wykorzystywane są do produkcji odzieży, pasków oraz narzut na łóżka. Dochód z eksportu tych wyrobów w roku 2005 dostarczył Peru 5,6 mln dolarów. Głównym odbiorcą wyrobów futrzarskich z alpaki peruwiańskiej jest Nowa Zelandia. W ubiegłym roku kraj ten zakupił 47,9 proc. całej produkcji. Drugim partnerem handlowym dla Peru są Stany Zjednoczone, które w 2005 r. nabyły 43,4 proc. wyrobów za 1,9 mln dolarów.

SMACZNE MIĘSO
Mięso alpak odznacza się dużą wartością odżywczą. Rada Narodowa Wielbłądowatych przy Ministerstwie Rolnictwa Peru przedstawiła znak jakości, gwarantujący, że mięso alpaki jest w 100 proc. ekologiczne. Mięso alpak zawierające wysoką zawartość białka i żelaza oraz odznaczające się niską zawartością cholesterolu jest stosowane w leczeniu anemii, żywieniu dzieci i rekonwalescentów. Te jego zalety sprawiają, że jest ono uznawane jako pożądany składnik diet wskazanych dla zdrowego stylu życia. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa Peru hodowcy alpak uzyskali w ubiegłym roku ponad 800 tys. dolarów z eksportu żywych zwierząt. Zainteresowanie tym mięsem odnotowano w Szwajcarii i Niemczech.


Źródło: "Farmer" 15/2006