Podczas wykładów omawiane były możliwości oraz wyzwania stojące przed branżą rolno-spożywczą w obliczu przewidywanego wzrostu zaludnienia z 7 miliardów ludzi w 2011 do 9,3 miliarda w 2050 roku.

Skuteczne zwalczanie mykotoksyn dzięki Mycosorb, stosowanie białka mikroorganizmów w postaci DEMP, selenu organicznego w preparacie Sel-Plex 1000 czy też alternatywa dla soi, którą jest preparat Optigen to tylko niektóre ze strategii, które według dr T. Pearse Lyons’a umożliwią poprawę wydajności zwierząt, przy jednoczesnym zaspokojeniu potrzeb konsumenta i dbałości o środowisko.

Innym rozwiązaniem, które przedstawił dr Lyons, jest fermentacja alg. W kwietniu 2011 ruszy produkcja alg w zakładzie w Winchester w Kentucky. Zakład będzie skupiał się na opracowywaniu produktów z alg, w tym produktów żywnościowych, biopaliw oraz etanolu. Zainteresowanie algami bierze się z faktu, że mają one umiejętność przekształcenia ogromnych ilości dwutlenku węgla w tlen. Dla firmy Alltech fermentacja alg to pionierski przyczółek technologiczny, dzięki któremu  spodziewamy się powstania wspaniałych możliwości w dziedzinach żywności, pasz i paliw - powiedział dr Lyons.

Zmiany przepisów w prawie paszowym w Unii Europejskiej omówił dr Colm Moran. Stwierdził, że rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 767/2009  umożliwiło unifikację etykietowania produktów, wymusiło stosowanie marketingu popartego dowodami oraz spowodowało wzrost konkurencyjności branży paszowej w UE. Nowe legislacje w prawie paszowym to błogosławieństwo dla branży – powiedział dr Moran i podkreślił, że skuteczność produktów Alltech potwierdzona jest licznymi badaniami i publikacjami naukowymi.

Dr Jules Taylor-Pickard, specjalista ds. żywienia, omówiła zalety nowego narzędzia w żywieniu, jakim jest nutrogenomika, które pozwoli na ścisłe dopasowanie zapotrzebowania i podaży składników pokarmowych, zwiększy efektywność żywienia przez co wpłynie na wzrost wydajności i podniesienie zysków.

Konferencja odbyła się w Poznaniu, który był jednym z 30 przystanków 25. Europejskiej Trasy Wykładowej, organizowanej przez Alltech. Podobał się artykuł? Podziel się!