Hodowla małych przeżuwaczy to bardzo szybko rosnący segment rynku agri w Polsce. Trouw Nutrition, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rolników, wraz z warszawską Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego i Polskim Towarzystwem Nauk Weterynaryjnych zorganizowało międzynarodową konferencję poświęconą zagadnieniom dotyczącym aspektów zdrowotnych i żywieniowych w hodowli kóz.
Konferencja pt. „Zdrowie kóz – żywienie i zapobieganie chorobom” odbyła się 2 grudnia w auli Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW. Hodowcy kóz oraz producenci mleka koziego i przetworów mogli spotkać się i wymienić doświadczeniami oraz podnieść swoje kwalifikacje dzięki wiedzy przekazanej przez światowej klasy specjalistów w dziedzinie hodowli. Partnerem konferencji była firma AdiFeed.
Konferencję otworzyli Dr hab. Jarosław Kaba- najbardziej znany w Polsce ekspert hodowli kóz oraz Prezes Zarządu Trouw Nutrition Polska – Marcin Galiński. Inicjatorem konferencji był specjalista ds. żywienia małych przeżuwaczy z Trouw Nutrition – Mariusz Dobies. Wykłady wygłosili również:
Wim Twisk- specjalista ds. żywienia młodych zwierząt z Trouw Nutrition Sloten, Holandia;
Jose Maria Bello Dronda – ekspert w dziedzinie przeżuwaczy, Nanta, Hiszpania;
Dr Jean Francois Floquet – Lallemand Animal Nutrition, Francja;
Prof. dr hab. Emilia Bagnicka z Instytutu Hodowli i Genetyki Zwierząt Polskiej Akademii Nauk;
Lek. Wet. Marcin Mickiewicz, SGGW
Dr inż. Krzysztof Białoń, AdiFeed.

Podobał się artykuł? Podziel się!