Zmodernizowany zakład produkcji pasz w Łomży jest obecnie jednym z największych w zakładów firmy De heus w naszym kraju. Jego moce przerobowe to około 240 tys. ton paszy rocznie, taki wynik pozwolił firmie na przesunięcie się na drugie miejsce pod względem ilości produkcji pasz w Polsce. Holendrzy obecni są na naszym rynku już od roku 1990, kiedy zaczęli sprzedawać swoje koncentraty jeszcze jako spółka Koudijs, która ostatecznie w roku 1998 została przejęta przez De Heus'a.

Fabryka w Łomży powstała w latach 70-tych, a właścicielem był Pepees, pod koniec lat 90-tych nastąpił podział Pepees i wyodrębniły się z niego: Pepees, Browar Łomża, Wytwórnia Pasz. Wytwórnię zakupił Hendrix, potem przejął Trouw Nutrition a w 2002 roku PPUH "Hima" Sp. z o.o. Następnie wytwórnię nabyła firma Koudijs Pasze Sp. z o.o. i po połączeniu w 2006 roku zmieniono nazwę na de Heus Sp. z o.o. W Łomży główne inwestycje rozpoczęły się w 2006 roku i nadal trwają, najważniejsze zakończone zostały w czerwcu br. Dzięki temu w łomżyńskim zakładzie roczne zdolności produkcyjne wzrosły 4-krotnie. W sumie Holendrzy dysponują już w Polsce sześcioma zakładami, w których łącznie rocznie wytwarzane jest 730 tys. ton paszy.

De Heus jest firmą rodzinną, która działa na rynku od ponad 100 lat i obecnie jest w pierwszej trójce największych firm paszowych w Holandii. Od pewnego czasu De Heus bardzo dynamicznie rozwija się na rynku międzynarodowym, pasze produkowane są także w Egipcie, Etiopii, RPA, Wietnamie oraz Chinach. Jednak w strukturach holenderskiego przedsiębiorstwa Polska zajmuje ważne miejsce, gdyż zaraz po Holandii jest drugim najistotniejszym rynkiem produkcji i zbytu pasz.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!