Choć ceny skupu jagniąt były na tym samym poziomie co w ubiegłym roku, to hodowcy sprzedali prawie o 2,5 tys. sztuk więcej. Za jagnięcinę pierwszej klasy Włosi płacili 10,06 zł, za drugą klasę 9,05 zł, a za trzecią 8,05 zł. Mięso klasy pierwszej pochodzi ze zwierząt o wadze od 10 do 14 kg; drugiej klasy - ze zwierząt od 15 do 18 kg, zaś trzeciej - od 19 do 25 kg.

- Skup był udany co do ilości, bo każdy hodowca mógł sprzedać wszystkie jagnięta. Zostały tylko te sztuki, które nie osiągnęły minimalnej wagi. Biorąc pod uwagę sytuację gospodarczą we Włoszech - recesję, to skup należy zaliczyć do udanych - podkreślił Janczy. - Pieniądze ze sprzedaży jagniąt zostają na Podhalu i będą kołem zamachowym gospodarki na tym terenie - dodał.

Święta Wielkanocne w tym roku przypadają stosunkowo wcześnie, dlatego nie wszystkie jagnięta osiągnęły minimalną wagę.

Janczy zaznaczył, że tegoroczna jagnięcina charakteryzuje się wyjątkowo dobrą jakością, a to z uwagi na poprzedni rok, który obfitował w bardzo dobrą jakość zebranego siana. - Karma dla owczych matek przekłada się na jakość mleka, a to z kolei na jagnięta - wyjaśnił.

Włosi szczególnie cenią jagnięcinę z Podhala, którą skupują co roku od 1985 r. Jeszcze w latach 80. na Podhalu hodowano około 5 mln owiec. Obecnie hoduje się tam blisko 50 tys. sztuk tych zwierząt. Konkurencją dla hodowców owiec z Podhala są Rumuni, zwłaszcza po wejściu tego kraju do UE. Rumuni hodują podobną rasę owiec która również jest ceniona przez włoskich konsumentów.

Jagnięcina podhalańska jest od 2012 r. wpisana na listę produktów regionalnych chronionych w całej Unii Europejskiej. Do produkcji jagnięciny podhalańskiej wykorzystuje się jagnięta rasy polska owca górska oraz cakiel - pierwotnej rasy owcy górskiej. Jagnięta tych ras są chowane przy matkach, a tradycyjny sposób hodowli jest niezmieniony od wieków. Owce tych ras wypasane są od końca kwietnia do początku października, na halach położonych w rejonie pięciu Parków Narodowych: Gorczańskiego, Tatrzańskiego, Pienińskiego, Babiogórskiego i Magurskiego oraz Parków Krajobrazowych i obszarów cennych przyrodniczo objętych programem "Natura 2000". Wpływ na smak jagnięciny podhalańskiej ma specyficzna roślinność występująca na obszarze wypasu owiec.

Podobał się artykuł? Podziel się!