PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Podhalańska jagnięcina trafi na Wielkanocne stoły we Włoszech

Podhalańska jagnięcina trafi na Wielkanocne stoły we Włoszech Święta Wielkanocne w tym roku przypadają stosunkowo wcześnie, dlatego nie wszystkie jagnięta osiągnęły minimalną wagę. Fot. pixabay

Tegoroczny przedświąteczny podhalański skup jagniąt, które pojechały do Włoch, hodowcy oceniają jako dobry. Włosi kupili prawie 12,5 tys. jagniąt o łącznej wadze 182 tony za 1 mln 850 tys. zł - powiedział Jan Janczy, dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu.



Choć ceny skupu jagniąt były na tym samym poziomie co w ubiegłym roku, to hodowcy sprzedali prawie o 2,5 tys. sztuk więcej. Za jagnięcinę pierwszej klasy Włosi płacili 10,06 zł, za drugą klasę 9,05 zł, a za trzecią 8,05 zł. Mięso klasy pierwszej pochodzi ze zwierząt o wadze od 10 do 14 kg; drugiej klasy - ze zwierząt od 15 do 18 kg, zaś trzeciej - od 19 do 25 kg.

- Skup był udany co do ilości, bo każdy hodowca mógł sprzedać wszystkie jagnięta. Zostały tylko te sztuki, które nie osiągnęły minimalnej wagi. Biorąc pod uwagę sytuację gospodarczą we Włoszech - recesję, to skup należy zaliczyć do udanych - podkreślił Janczy. - Pieniądze ze sprzedaży jagniąt zostają na Podhalu i będą kołem zamachowym gospodarki na tym terenie - dodał.

Święta Wielkanocne w tym roku przypadają stosunkowo wcześnie, dlatego nie wszystkie jagnięta osiągnęły minimalną wagę.

Janczy zaznaczył, że tegoroczna jagnięcina charakteryzuje się wyjątkowo dobrą jakością, a to z uwagi na poprzedni rok, który obfitował w bardzo dobrą jakość zebranego siana. - Karma dla owczych matek przekłada się na jakość mleka, a to z kolei na jagnięta - wyjaśnił.

Włosi szczególnie cenią jagnięcinę z Podhala, którą skupują co roku od 1985 r. Jeszcze w latach 80. na Podhalu hodowano około 5 mln owiec. Obecnie hoduje się tam blisko 50 tys. sztuk tych zwierząt. Konkurencją dla hodowców owiec z Podhala są Rumuni, zwłaszcza po wejściu tego kraju do UE. Rumuni hodują podobną rasę owiec która również jest ceniona przez włoskich konsumentów.

Jagnięcina podhalańska jest od 2012 r. wpisana na listę produktów regionalnych chronionych w całej Unii Europejskiej. Do produkcji jagnięciny podhalańskiej wykorzystuje się jagnięta rasy polska owca górska oraz cakiel - pierwotnej rasy owcy górskiej. Jagnięta tych ras są chowane przy matkach, a tradycyjny sposób hodowli jest niezmieniony od wieków. Owce tych ras wypasane są od końca kwietnia do początku października, na halach położonych w rejonie pięciu Parków Narodowych: Gorczańskiego, Tatrzańskiego, Pienińskiego, Babiogórskiego i Magurskiego oraz Parków Krajobrazowych i obszarów cennych przyrodniczo objętych programem "Natura 2000". Wpływ na smak jagnięciny podhalańskiej ma specyficzna roślinność występująca na obszarze wypasu owiec.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • owcorz 2016-03-30 09:12:47
    jakie 5 mln owiec w latach 80-tych ????? tego niebyło nawet w calej Polsce
  • Ted 2016-03-24 18:15:02
    Siano wyschło bo była susza i potrawów prawie nie było , a większość nie karmi owiec sianem tylko sianokiszonką . I gdzie się sprzeda pozostałe 40 000 jagniąt?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.235.183
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!