PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Polska strusiem stoi

Autor: opr. bb

Dodano: 25-03-2008 11:19

Tagi:

Jesteśmy potentatem w produkcji strusiny - co roku eksportujemy 400 ton mięsa ze strusi. Sprzedaż mięsa i skór z egzotycznych ptaków przynosi spore zyski.



PRZEGLĄD PRASY: Produkcja strusiego mięsa to jedna z najbardziej opłacalnych gałęzi polskiego rolnictwa - stwierdza Iwona Trusewicz . Jedna złotówka wyłożona na hodowlę tych ptaków może przynieść 1,6 zł – 1, 7 zł przychodu. Mięso strusi jest niskokaloryczne (92 kcal na 100 g) i zdrowe (znikome ilości cholesterolu). Polska produkuje go rocznie ok. 400 ton i ponad 95 proc. produkcji jedzie na eksport do Europy Zachodniej.

Ostatnie lata były jednak dla producentów słabe. Jeszcze w 2005 r. było w Polsce ok. 400 ferm, dziś – według oceny Henryka Naranowicza, prezesa Polskiego Związku Hodowców Strusi – pozostało ich ok. 100.– Trzy lata temu ptasia grypa w RPA spowodowała zamknięcie Europy przed tanią strusiną z Afryki. Lawinowo wzrósł popyt na polskiego strusia, wiele osób zaczęło zakładać fermy. Jednak, żeby hodowla strusi była opłacalna, trzeba mieć co najmniej dziesięć rodzin, czyli ok. 30 ptaków. Wielu początkujących hodowców nie zdawało sobie sprawy, że strusie to nie kurczaki – rosną wolno, dużo jedzą i nie zamknie się ich w pomieszczeniu. Po odblokowaniu w 2007 r. rynku afrykańskiego droższa strusina z Polski straciła klientów – wylicza prezes Naranowicz, właściciel liczącej 800 ptaków fermy w Stypułowie w Lubuskiem. (...)

Wojciech Włodarczyk, wiceprezes PZHS i prezes firmy Struś Polski, podkreśla, że dużym problemem jest brak wiedzy na temat tego, jak się strusie mięso rozbiera. – Ptaki są duże, ważą 90 – 120 kg. Po ubiciu ich trzeba wiedzieć, jak podzielić mięso według gatunków oraz jak oddzielić bardzo cenną skórę. W zakładach ubojowych, z którymi współpracuję, sprowadziliśmy fachowców z RPA i Belgii, którzy przeszkolili polskich pracowników – opowiada Włodarczyk. (...)

Wojciech Włodarczyk skupuje ptaki po 6,5 zł – 6,8 zł za kg żywca. Z jednego ptaka jest ok. 25 kg mięsa pierwszej klasy, 10 kg drugiej i 4 kg podrobów. Eksportuje mięso do Francji, Szwecji i Hiszpanii po 13 euro/kg (I kl) i 7,5 euro/kg (steki). W detalu strusina osiąga ceny ponad 25 euro/kg. (...)

Roczne spożycie strusiny w Europie szacuje się na kilkadziesiąt tys. ton. Największym odbiorcą są Niemcy.

Źródło : Rzeczpospolita

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.227.37
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!