Blattisil DRY Special od Blattin Polska to nowy biologiczny środek do zakiszania kukurydzy oraz całych roślin zbóż uprawnych (GPS). Posiada mikroorganizmy specjalnie wybrane do zaszczepiania kiszonek, które produkują  kwas octowy, hamujący działanie drożdży. Dzięki temu nie dochodzi do wtórnego  zagrzewania się kiszonki, zahamowany zostaje rozwój grzybów i pleśni oraz szybko zredukowany jest poziom pH w zakiszanej masie.

Produkt zawiera 2 różne, notowane w UE, heterofermentacyjne szczepy bakterii kwasu mlekowego, odizolowane od stabilnej kiszonki z kukurydzy w gospodarstwie: Lactobacillus collinoides, Lactobacillus cellobiosus.

Jedną saszetkę (100g) Blattisil DRY Special stosuje się do zakiszenia 100 ton kukurydzy lub całych roślin zbóż uprawnych. Tym  samym zostanie osiągnięta koncentracja 100 000 bakterii kwasu mlekowego na 1g  kiszonej masy.