PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rolnicy chcą pasz z motylkowych

Autor: farmer.pl/MP

Dodano: 01-08-2012 13:33

Tagi:

1 procent białka w tonie śruty sojowej kosztuje 45 zł, w łubinie wąskolistnym – 32 zł, a w łubinie wąskolistnym – 35 zł – wyliczał podczas obrad sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Przedstawiciel Wytwórni Pasz „Morawski” w Kcyni Andrzej Morawski.



Andrzej Morawski jest przedstawicielem małej wytwórni pasz, produkującej dziennie kilkadziesiąt ton paszy na zaopatrzenie lokalnych rolników. Ma linię melasowania, natłuszczania, ekstrudowania pasz i linie produkcji pasz laboratoryjnych. Jego zdaniem soja pozwala uprościć produkcję paszy pod względem organizacyjnym, co sprawia, że duże wytwórnie preferują wytwarzanie takich pasz.

- Także dlatego, że praktycznie można codziennie je dostarczyć - mówił. - Nie potrzeba magazynować, tak jak ziarna roślin motylkowych. Receptury są dosyć proste, nieskomplikowane. I jeżeli to są duże wytwórnie, to linie technologiczne zostały przystosowane do produkcji pasz właśnie z soi. Przy produkcji pasz z rodzimego białka roślinnego wystąpi konieczność przystosowania wytwórni do możliwości magazynowania i możliwości linii technologicznych do produkcji właśnie tego typu pasz.

Aby podjąć wysiłek przystosowania, trzeba mieć pewność zbytu, a ją może zwiększyć znakowanie żywności:

- Jeżeli będzie popyt – bo żywność oznakowana może spowodować zwiększenie popytu – to jeżeli będzie zwiększony popyt, to wytwórnie będą właśnie poszukiwały pasz z udziałem rodzimych źródeł białka roślinnego.

Zdaniem wytwórcy, alternatywą dla soi mogą być też mączki mięsne. Wytwarzane przez niego pasze z roślin motylkowych znajdują popyt u rolników:

- Wytwórnia posiada jako takie zaplecze nieduże gospodarstwo rolne, jakieś 150 ha – mówił Morawski. - I tam, muszę powiedzieć, że od 4 lat uprawiam już rośliny motylkowe. Stworzyłem taką trójpolówkę i na razie ona zdaje egzamin. Czyli idą zboża – ze względu na to, że to są słabsze gleby – idzie pszenżyto. Potem owies – jako taka roślina sanitarna. I potem łubin. Łubin żółty, łubin wąskolistny. W tym roku spróbowałem część pola przeznaczyć na bobik. I jest rewelacyjny. Ale zobaczymy, jakie będą zbiory. Ale to jest produkcja pod potrzeby wytwórni i używana jest właśnie do produkcji pasz. Z rozmowy z rolnikami po prostu wiem, że z tych pasz są zadowoleni. Ale to wszystko wymaga jeszcze badań, opracowania receptur. Tak, że ja jestem optymistą.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • lennah 2012-08-15 12:46:26
    WSPANIALE!!! Wreszcie ktoś działa we właściwym kierunku. Potrzebne są pilnie pasza dla gospodarstw ekologicznych. Panie Andrzeju, prosimy o tym pomyśleć, bo jak na razie sprowadza się je z zagranicy.
  • v 2012-08-11 19:06:22
    Myślę, że nie należy potępiać żadnego pomysłu (tak jak zrobił to zootechnik przede mną), ponieważ nie wiem skąd wyciągnął wnioski, że tucz mieszanką z udziałem roślin motylkowych a nie soi jest gorszy?? a może lepszy... (radzę mu osobiście zrobić badania zanim się wypowie).
  • jarki 2012-08-02 10:14:17
    Pasze tego Pana to produkty specjalistyczne np. Pasza pełnoporcjowa hodowlana przeznaczona jest dla szczurów , myszy i inych gryzoni w szczególności na okres rozrodu i laktacji.
    http://www.wpmorawski.com.pl/Zoofeed/Pasze%20zoofeed.htm
  • ekspert doradca zootechnik 2012-08-02 09:36:25
    Panie Morawski proszę uruchomić produkcję mieszanek paszowych bez GMO dla gospodarstw ekologicznych. Stowarzyszenie POLKA WOLNA OD GMO utrzymuje, że gospodarstwa ekologiczne nie mają takich mieszanek paszowych. Ich adres Pan znajdzie w Google. Nasiona strączkowych, bo o nich pan pisze, nie zbawią Polski, bo potrzeba by na to co najmniej 0,5-1,0 mln. ha, a ich produkcja musiałaby być opłacalna dla rolnika. Taką nie będzie, bo soję uprawia się nie na 1-3 ha polach, lecz obszarach 1-2 tys. ha w jednym gospodarstwie farmerskim Argentyny czy Brazylii. Koszty transportu nic nie znaczą, zapłaci za nie olej wyciśnięty z ziarna soi np. w olejarni Hamburga, oleju którego w nasionach strączkowych nie ma. Rolnicy porównają sobie mieszanki z soją i bez soi, a prawda będzie gorzka. O wynikach tuczu zwierząt oprócz ceny mieszanki decyduje ilość upadków, zużycie paszy na 1 kg produkowanego żywca, czas tuczu i jakość pozyskiwanego żywca w ocenie poubojowej.
  • rolniczka eko 2012-08-01 18:07:03
    Nareszcie mądry człowiek w niedługim czasie może stać się milonerem bo na to czekamy . Brawo Brawo Brawo Panie Morawski ja od Pana mieszkam niedaleko i z tego się najbardziej cieszę że nie będę truć moich zwierząt
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.164.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!