PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rybacy rozpoczęli "śledziowe żniwa" na Zalewie Wiślanym

Rybacy rozpoczęli "śledziowe żniwa" na Zalewie Wiślanym Fot. pixabay

Autor: PAP

Dodano: 09-03-2017 09:38

Tagi:

Rybacy znad Zalewu Wiślanego rozpoczęli w środę masowe połowy śledzi, które przypłynęły z Bałtyku na tarło. Tegoroczny sezon rozpoczął się wcześniej, bo zwykle zbiornik był zamarznięty co najmniej do połowy marca.



Jak powiedział Paweł Kozioł z Lokalnej Grupy Rybackiej "Zalew Wiślany", początek połowów jest bardzo dobry. Jego łódź przywiozła w środę do portu we Fromborku ok. 5 ton śledzi. - Ryba jest ładna, w dobrej kondycji, więc sezon powinien być udany - ocenił.

Ze względu na łagodną zimę sezon rozpoczął się wcześnie. Zalew był zamarznięty jedynie od stycznia do końca lutego. Rybacy mogą wypływać dopiero wtedy, gdy zbiornik jest wolny od lodu i mają pewność, że nie uszkodzą sprzętu.

W tym sezonie rybakom nie wyznaczono dopuszczalnego limitu odłowów śledzi. W poprzednim roku tzw. kwota połowowa śledzi dla tego akwenu wynosiła 3,4 tys. ton, a udało się odłowić ok. 2,8 tys. ton ryb tego gatunku.

Masowe połowy śledzi są zwykle pierwszym po zimie znaczącym zarobkiem dla rodzin utrzymujących się z rybołówstwa na Zalewie Wiślanym. Rybacy nazywają je "śledziowymi żniwami", bo w ciągu kilku tygodni uzyskują ponad połowę swoich rocznych dochodów.

Połowami śledzi zajmuje się ponad 80 zarejestrowanych na tym akwenie załóg rybackich. Rekordziści potrafią wyłowić i przewieźć jedną łodzią na brzeg nawet ponad 20 ton śledzi w ciągu doby.

Śledzie wpływają do Zalewu Wiślanego na tarło, gdy woda ma 6-8 stopni C. Po złożeniu ikry wracają do Morza Bałtyckiego. Połowy skończą się, kiedy temperatura wody wzrośnie do 12 stopni C.

Od kilku lat gminy położone nad zalewem promują potrawy ze śledzi jako atrakcję kulinarną tego regionu. Lokalna Grupa Rybacka "Zalew Wiślany" co roku organizuje z myślą o turystach festyn "Święto śledzia", podczas którego można spróbować miejscowych przysmaków - moskalików i śledzi po fromborsku, czyli w zalewie octowo-oliwnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.159.91.117
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!