PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ślimakami hodowanymi pod Pasłękiem zajadają się Francuzi, Włosi i Hiszpanie

Ślimakami hodowanymi pod Pasłękiem zajadają się Francuzi, Włosi i Hiszpanie Ślimaki można podawać gotowane, pieczone, duszone, smażone, mielone, marynowane, albo jako pasztet. 100 gramów ślimaka to około 80 kalorii; Fot. pixabay

Hodowane pod Pasłękiem ślimaki eksportowane są m.in. do Hiszpanii, Włoch i Francji. PAP odwiedziła hodowlę z kamerą. Jej właściciele chcieliby powrotu ślimaków na polskie stoły - przepisy na potrawy ze ślimaków można znaleźć już w pierwszej polskiej książce kucharskiej z końca XVII w.



- Eksportujemy przede wszystkim do Hiszpanii, Włoch i Francji. (...) Mało kto o tym wie, ale także w Polsce istniała tradycja spożywania ślimaków. Pierwsza polska książka kucharska z 1682 r. zawiera więcej przepisów na potrawy ze ślimaków niż na dania z wieprzowiny. My chcemy na nowo wprowadzić ślimaki do naszego menu - żeby polscy konsumenci mogli powrócić do dawnych zwyczajów - mówi Grzegorz Skalmowski z mieszczącej się w Krasinie koło Pasłęka firmy Snails Garden, która od 13 lat specjalizuje się w hodowli ślimaków śródziemnomorskich mięsnych.

Oprócz hodowli ślimaka firma uruchomiła także pierwszą w Polsce rodzinną przetwórnię ślimaka - opowiada Mariola Piłat-Skalmowska. - Oferujemy m.in. ślimaki mrożone w muszlach, ślimaki panierowane, mamy kawior z jaj ślimaka, a także wątróbki ze ślimaka - wylicza.

Ślimaki można podawać gotowane, pieczone, duszone, smażone, mielone, marynowane, albo jako pasztet. 100 gramów ślimaka to około 80 kalorii.

O tym, w jaki sposób ślimaki przygotowywano w Polsce przed wiekami, można przeczytać w Compendium Ferculorum, zbiorze przepisów wydanym w 1682 r., uważanym za pierwszą polską książkę kucharską: "Masz rozumieć o ślimakach, że tak całkiem, jako i siekane, mogą być w jeden sposób gotowane. Ślimaki wstaw, odwarz, wybierz z skorupek, skorupki same ochędoż wodą i solą, przewarz odebrane ślimaki w garnuszku, pietruszki drobno i cebule przydawszy włóż w ślimaki lubo siekane, lubo całkiem. Przewarz, przylej kapłoniego rosołu, masła płokanego, pieprzu, kwiatu. Przywarz, a nałożywszy w skorupki, daj".

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • smakosz ślimaków 2016-08-04 18:01:21
    Jest już polska książka XXI wieku z recepturami ślimaków - "Ślimaka Kulinarna Podróży - o tym.co zapomniane, a przypomnienia warte"
  • rolnik 2016-07-05 00:54:45
    W Hiszpani dają z rosolem a może by tak u nas. ? Slyszalem tez o kawiorze bialym hm...
  • zibi 2016-07-05 00:50:47
    Jadlem z jajecznica rewelka Ślimaki można podawać gotowane, pieczone, duszone, smażone, mielone, marynowane, albo jako pasztet. 100 gramów ślimaka to około 80 kalorii.
  • nawet nie wiedzialm ze sa ślimaki 2016-07-05 00:44:57
    Mam te książkę Compendium Ferculorum ;)
  • ana 2016-07-05 00:37:41
    A ja w Polsce jadlam na prawdę są dobre. Z cebulką
  • miłośnik ślimaków 2016-07-05 00:25:44
    Uwieniam ślimaki sa pyszne ;) szczególnie z pietruszka i masełkiem "Masz rozumieć o ślimakach, że tak całkiem, jako i siekane, mogą być w jeden sposób gotowane. Ślimaki wstaw, odwarz, wybierz z skorupek, skorupki same ochędoż wodą i solą, przewarz odebrane ślimaki w garnuszku, pietruszki drobno i cebule przydawszy włóż w ślimaki lubo siekane, lubo całkiem. Przewarz, przylej kapłoniego rosołu, masła płokanego, pieprzu, kwiatu. Przywarz, a nałożywszy w skorupki, daj".
  • czytelnik 2016-07-05 00:07:19
    Nie hoduj i nie pie.. Kogo to obchodzi człowieku czy to hodujesz czy nie ? No kogo?
  • były hodowca. 2016-07-02 11:22:22
    taaa i co jeszcze , hodowla ślimaka to oszustwo, nie dajcie sie przypadkiem naciągnąć , najpierw porozmawiajcie na żywo z innymi hodowcami, - pozdrawiam wszystkich naciągaczy i wszystkie śmieszne firmy skupujące i sprzedające te ślimaki ,
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.160.105
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!