Powód zawsze ten sam: ochrona populacji, bowiem nieograniczone możliwości skupu, przetwórstwa i eksportu powodują spore ubytki.

W ostatnich latach z powodu zmniejszającej się liczby zawodowych zbieraczy z surowcem było nieco gorzej. Ten sezon zapowiada się lepiej, a to dzięki podwyższeniu stawek.

W przetwórstwie też wzrosły ceny na mrożone mięso ślimaków średnio o 1/5-tą w porównaniu z ubiegłym rokiem, ale rekompensuje to jedynie różnice w kursie Euro, gorzej z pokryciem rosnących kosztów energii i pracy. 

Ceny winniczków w skupie zł/kg 2007 1,00 - 1,20 2008 1,00 - 1,80
Choć w tym sezonie dolne stawki cenników są podobne do ubiegłorocznych, to jednak zdarzają się już wyjątkowo rzadko. Zdaniem ekspertów ok. 70 proc. punktów proponuje cenę ok. 1,5 zł za kg winniczków.

Źródło: Anna Borowska/Agrobiznes