Soja ekstrudowana jest paszą o wysokiej zawartości białka (30-32 proc.) wykorzystywaną w żywieniu młodych zwierząt głównie prosiąt i kurcząt, ale także zwierząt towarzyszących oraz ozdobnych i futerkowych.

Proces ekstruzji polega na poddaniu surowca wielokrotnemu działaniu bardzo wysokiego ciśnienia i dzięki temu wytworzonej wysokiej temperaturze w krótkim czasie. W wyniku takiego działania następuje rozerwanie komórek włókna, żelatynizacja i dekstrynizacja skrobi oraz co najważniejsze dezaktywacja czynników antyżywieniowych, a także sterylizacja produktu.

Proces ekstruzji powoduje zwiększenie strawności białka oraz zwiększa dostępność aminokwasów dzięki denaturacji substancji antyżywieniowych takich jak inhibitory trypsyny czy chymotrypsyny, towarzyszący procesowi efekt miażdżenia i ścierania materiału zwiększa również strawność włókna.

Jesteśmy producentem wielu rodzajów pasz pełnoporcjowych, uzupełniających, koncentratów i mieszanek mineralno witaminowych. Stosowane w firmie nowoczesne techniki obróbki: granulacji, ekstruzji czy melasowania wielokrotnie dostrzeżone i nagrodzone były podczas polskich targów, a także poza granicami kraju – mówi Mariusz Dmitruk z Unipaszu. Podobał się artykuł? Podziel się!