Teraz za towar wysokobiałkowy trzeba zapłacić 1240 zł. Dla klientów to niewątpliwie szok. A przyczyn takiej sytuacji jest kilka. Zdrożały opłaty frachtowe, ograniczono w Ameryce Południowej areał upraw na korzyść wyjątkowo drogiej w tym roku pszenicy i kukurydzy.

Śruta sojowa zdrożała także ze względu na wzrost stóp procentowych w Azji, a to coraz chłonniejszy rynek dla tej paszy. Docierają też informacje o suszy w Ameryce Południowej. Uprawy są wiec zagrożone, a to powód do dużych spekulacji na giełdach towarowych i oczywiście galopu cen.

Na zagranicznych giełdach towarowych codziennie od pierwszych dni grudnia ceny śruty sojowej rosły o 3-4 dol. za tonę, a to od razu odbijało się na wartościach tego towaru u nas. Od poniedziałku nieco stabilniej, pytanie tylko na jak długo. Drożeje też śruta rzepakowa. 


Śruta sojowa (wysokobiałkowa) zł/t 7.XII 1125 10.XII 1145 14.XII 1185 20.XII 1240

Źródło: Anna Borowska/Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!