Niestety, święta w tym roku wypadły bardzo wcześnie i nie wszystkie ptaki zdążyły wejść w okres nieśności, który normalnie zaczyna się z początkiem marca. Dlatego ceny hurtowe znacznie wzrosły. Wśród hodowców strusi coraz większy optymizm. Rynek powoli się stabilizuje. Na rynku pozostają tylko wyspecjalizowane fermy. Aby przynosiły zysk najlepiej, gdy mają co najmniej 150-200 ptaków w stadzie ubojowym.

Popyt na strusie mięso zarówno w kraju, jak i zagranicą jest coraz większy. Właściwie każda wyprodukowana ilość w tej chwili znajduje nabywców, a zdaniem Henryka Naranowicza z Polskiego Związku Hodowców Strusi, rynek odbiorców może się jeszcze powiększyć.

Niedawno nasze fermy i firmy ubojowe odwiedzili przedstawiciele południowoafrykańskiej firmy, która jest potentatem w dystrybucji strusiego mrożonego mięsa. Wizyta wypadła bardzo pomyślnie, dlatego zrodził się pomysł poszerzenia działalności o świeży towar m.in. we współpracy z naszymi hodowcami. 


Ceny jaj strusich w hurcie zł/szt 2007 30-35 2008 50


W tym roku za jaja strusie w hurcie, w najbardziej dla tego towaru „gorącym” okresie przedświątecznym, trzeba było zapłacić 50 zł, czyli średnio o kilkanaście złotych więcej niż rok temu. 


Ceny żywca strusiego w skupie zł/kg 2005 i I półrocze 2006 8,00-8,50 2007 6,80-7,00 2008 6,50-7,50

W porównaniu z przełomem 2005 i 2006 r. teraz żywiec strusi w skupie jest średnio o ponad złotówkę za kilogram tańszy. Choć popyt w okresie przed Świętami Wielkanocnymi wzrósł to ceny od stycznia nie zmieniły się. Kilogram żywca kosztuje teraz maksymalnie 7,5 zł.

Źródło: Anna Borowska/Agrobiznes